Ga naar Content

Niet strooien zorgt in Hoorn voor 'een breukenfestival', inschattingsfout gemeente

De gemeente Hoorn geeft toe dat ze op 10 januari een inschattingsfout heeft gemaakt door niet te gaan strooien. Die ochtend zorgt gladheid voor diverse valpartijen en botbreuken. Dat heeft wethouder Simon Broersma tijdens de commissievergadering laten weten.

Foto:

Guido Breuker, raadslid bij ÉénHoorn, liet eerder al weten dat hij raadsvragen ging stellen over de gladheid van afgelopen week, die voor een heuse 'breukenfestival' in de gemeente Hoorn zorgde. "Het Dijklander Ziekenhuis heeft het al zo druk", zegt hij. "Daarbij hebben we in Hoorn mensen die bij de strooidienst werken, maar dan moet je ze wel op pad sturen."

Hij wilt dan ook van wethouder Simon Broersma weten waarom het zo gegaan is en of de gemeente Hoorn zich aansprakelijk voelt, en wat er gaat gebeuren om herhaling van dit soort problemen in de toekomst te voorkomen.

Lees ook

Géén alarmbellen

Wethouder Simon Broersma geeft aan de ontstane situatie 'zeer te betreuren', maar weigert ook om toe te geven dat er die ochtend een fout is gemaakt. "Rond 5.45 uur gaven onze twee sensoren op de Willemsweg en Strip een temperatuur van twee graden boven de nul aan. Maar rond 7.00 uur gaven ze een temperatuur van anderhalve graad aan. Het was zeer diffuus", legt hij uit, waarna hij meteen benadrukt dat op er dat moment géén alarmbellen afgingen.

Broersma: "De wolken waaide weg, het weer werd helderder en de temperatuur zakte toen tot onder de nul waardoor het glad werd. Het was een complete verrassing voor de strooidienst."

Voorval wordt nog onderzocht

Het voorval wordt nog onderzocht door de verzekeringsmaatschappij. "Maar of de gemeente een fout heeft gemaakt? Dat moet nog uitgewezen worden, het is mensenwerk", aldus Broersma. Vier bewoners hebben tot nu toe een schademeldingsformulier ingediend bij de gemeente. "Daarmee is ook contact geweest, net als met de scholen. Het Dijklander Ziekenhuis moet nog wel worden nagebeld."

Ook wijst Broersma op de verantwoordelijkheid van de automobilisten en fietsers. "We hebben als gemeente een inspanningsverplichting. We strooien niet op de kleine binnenwegen. Ik denk niet dat je de gemeente juridisch gezien echt aansprakelijk kunt stellen. Maar dat hier iets niet goed is gegaan, is duidelijk."

Niet voldaan

Guido Breuker (ÉénHoorn) pleit voor een regionale afstemming om problemen in de toekomst te kunnen voorkomen. Dit omdat buurgemeenten Koggenland en Drechterland wél hebben gestrooid. "En bij twijfel altijd strooien op wegen en paden", zegt hij. "Iets voorkomen kan niet altijd, maar aan onze inspanningsverplichting hebben we niet voldaan. Dat stel ik dan in ieder geval alvast vast."

Lees ook

Dit is een bericht van de gemeenschappelijke Westfriese nieuwsredactie

Samenwerking NH en WEEFF

Meer nieuws uit West-Friesland?
💬 Blijf op de hoogte via onze Facebookgroep Nieuws uit West-Friesland. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws
📧 Stuur ons jouw tips op naar [email protected] 
✏️ Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]