Ga naar Content

'Prijs' voor Zaanstad: gemeente stuurt te moeilijke brieven naar inwoners

Warrige zinnen, dure taal en veel bedragen door elkaar heen. Sommige brieven die de gemeente Zaanstad naar haar eigen inwoners verstuurt zijn onbegrijpelijk. Bij het Sociale Wijkteam van Krommenie en de Bieb voor de Zaanstreek merken ze dat: inwoners komen naar ze toe met brieven die zij niet begrijpen. Daarom krijgt de gemeente een prijs: 'De Veer van Verwarring'.

'Prijs' voor Zaanstad: gemeente stuurt te moeilijke brieven naar inwoners - NH Nieuws

"We hebben samen met de bibliotheek en de sociale wijkteams vanaf september een actie om moeilijke brieven van organisaties te verzamelen", vertelt Mariëtte Klaren van het Sociaal Wijkteam in Krommenie. "Organisaties sturen hele belangrijke informatie naar mensen, maar soms is die informatie zo moeilijk beschreven dat mensen er zelf niet uitkomen."

Formulierenhuis

Ze benadrukt dat het niet alleen om mensen gaat waarvan het Nederlands niet hun moedertaal is, maar ook om laaggeletterdheid onder autochtone Nederlanders. "We hebben elke maandag een formulierenhuis. Nu werken we op afspraak en is het altijd vol. Voor corona konden mensen binnenlopen en dan waren er altijd wel een aantal mensen die zaten te wachten om geholpen te worden."

Aanmoedigingsprijs

Wethouder Natasja Groothuismink nam de 'prijs' in ontvangst. Ze vindt dat het belangrijk is om kritisch te kijken naar eigen werk en ziet dit als aanmoedigingsprijs. "We proberen zo goed mogelijk te werken aan begrijpelijke brieven voor Zaankanters. Ik vind het belangrijk dat je als organisatie durft te leren en te verbeteren." Zo maakt de gemeente onder andere gebruik van schrijfcoaches en inwonerspanels. Daarnaast is er binnen de gemeente een project Helder Zaans, waarin aandacht is voor begrijpelijke brieven en formulieren.

Uit een selectie van brieven werd er eentje van de afdeling Uitkeringen gekozen van de gemeente Zaanstad. Hierbij was de vraag: moet er nu betaald worden of niet?

Hieronder is de moeilijke brief te zien. Tekst gaat verder onder de foto.

Een voorbeeld van zo'n moeilijke brief - Foto: NH Nieuws

Er hoefde niets betaald te worden. "Wij moesten zelf ook twee, drie, vier keer lezen om te kijken wat de bedoeling was", vertelt het bepalende panel over haar keuze voor de brief. "Als je tegen iemand wilt zeggen 'je hoeft niks te betalen' dan kan dat met een heel simpel zinnetje."

Klaren roept op om meer voorbeelden van onbegrijpelijke brieven in te sturen bij de Bieb voor de Zaanstreek en de Sociale Wijkteams, want het komende jaar worden er nog meer 'Veren van Verwarring' uitgedeeld om organisaties hier op aan te spreken.

💬 Wil je niets missen uit Zaanstreek-Waterland?

Taalfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]