Ga naar Content

'Eerste ophaalronde restafval in gemeente Medemblik toont veelbelovende resultaten'

De gemeente Medemblik is positief over de eerste ophaalronde van restafval binnen de gemeente. Sinds 1 januari hanteert Medemblik een recycletarief, waarbij elke keer dat een bak geleegd wordt, kosten in rekening worden gebracht. Na de eerste ophaalronde is gebleken dat de helft van de inwoners hun afvalbakken hebben aangeboden om geleegd te worden.

In Medemblik wordt het nieuwe beleid al uitgevoerd door HVC - Foto: Gemeente Medemblik

Het doel van de gemeente is om in 2022 per inwoner nog slechts 110 kilo restafval per jaar te hebben. In 2020 hadden inwoners uit de gemeente gemiddeld 151 kilo aan restafval, waarvan 25 kilo grof huishoudelijk restafval. Slecht een kwart hiervan was volgens de gemeente écht restafval.

Sinds het begin van dit jaar is Medemblik de eerste gemeente in West-Friesland die een recycletarief heeft ingevoerd. Inwoners betalen elf euro per keer dat zij hun bak met restafval aan de straat zetten.

Beter scheiden

Door het beter scheiden van het restafval moet de bak minder vol raken. Hiermee wordt het mogelijk om de inzameling van het afval af en toe over te slaan. Bij de eerste ophaalronde  van restafval binnen de gemeente is gebleken dat de helft van de inwoners ervoor gekozen hebben om hun afvalbak niet te legen.

"De eerste resultaten laten zien dat de inwoners bereid zijn om serieus met het scheiden van afval aan de slag te gaan", zegt wethouder Dirk Kuipers. "Dat doet me goed, want dat is het doel van het nieuwe recycletarief. Het op de juiste manier scheiden van afval maakt een groot verschil voor het milieu. En als je dit goed doet, kan het ook een positief effect hebben op je portemonnee."

Begin deze maand ging NH Nieuws op pad met een afvalcoach, om zo inwoners te informeren over het nieuwe recycletarief. De tekst gaat verder onder de video.

Afvalcoach langs de deuren in Medemblik over het recycletarief - NH Nieuws

Helpt enorm

Binnen het nieuwe recycletarief vallen niet alleen de bakken voor het restafval. Ook zijn in de gemeente meedere ondergrondse containers geplaatst, waar mensen hun afval in kunnen gooien. Per keer dat er een afvalzak in de ondergronde container belandt wordt twee euro in rekening gebracht.

Met deze containers is het nodige veranderd voor Tina Beishuizen, die woont in de gemeente Medemblik. "Op 4 januari is mijn afvalbak ingenomen", laat zij weten. "Ik heb nu in plaats van een bak een afvalpas, die ik kan gebruiken voor de verzamelcontainers in de straat."

Zo heeft mevrouw Beishuizen een verzamelcontainer voor groente-, fruit- en tuinafval en etensresten aan de overkant van haar appartement. Ernaast ligt een ondergrondse container voor restafval en verderop in de straat staat een bovengrondse container waar ook restafval in gegooid kan worden.

"Deze verschillende containers helpen mij enorm", aldus Beishuizen. "Ik merk dat ik door al mijn afval te scheiden minder restafval heb."

Lees ook

Dit is een bericht van de gemeenschappelijke Westfriese nieuwsredactie

Meer nieuws uit West-Friesland?
💬 Blijf op de hoogte via onze Facebookgroep Nieuws uit West-Friesland. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws
📰 Volg de laatste berichtgeving altijd via weeff.nl
🔔 Download de app van WEEFF en krijg een melding bij belangrijk nieuws uit jouw buurt
📧 Stuur ons jouw tips op via [email protected] of app ons via 06-23405405
✏️ Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]