Ga naar Content

Noord-Hollandse cultuursector protesteert: 'Het water staat ons ook aan de lippen'

De theaters en musea in de provincie staan te trappelen om net als de winkels, sportscholen en kappers, weer open te gaan. In de theaterkapsalons en museumsportscholen kunnen bezoekers vandaag weer eventjes cultuursnuiven. De sector is van mening dat theaters en musea, met coronaregels, veilig open kunnen en voelt zich niet gehoord in Den Haag.

Sanne Wallis de Vries is een van de initiatiefnemers van de protestactie - Foto: NH Nieuws

De protestactie van de culturele sector begon met het initiatief van cabaretiers Diederik Ebbinge en Sanne Walis de Vries in de Kleine Komedie in Amsterdam, maar ondertussen hebben dertien andere theaters en musea door de hele provincie zich aangesloten. In de theaters is het vandaag 'kapsalontheaterdag' en worden bezoekers geknipt tijdens hun bezoek aan een artiest. De protestactie in de Kleine Komedie is populair, de kaartjes die gisteren in de verkoop gingen, waren binnen een minuut uitverkocht

Ook bij het Zaantheater kunnen bezoekers vandaag worden geknipt. "Vergeet ons niet, dat is de boodschap", zei programmeur Kim Muller eerder tegen NH Nieuws. "Cultuur is ontzettend belangrijk." De plekken in de 'kapsalon' waren ook al snel volgeboekt. "En de wachtruimte van onze kapsalon is toevallig de grote zaal. Daar is voor iedereen een vaste stoel gereserveerd."

Rare afweging

Volgens Simone Lensink van Theater De Liefde in Haarlem zijn de coronaregels niet uit te leggen. Eerder voerde het theater al actie en vandaag is het ook een kapsalon. "Je mag wel op afspraak naar een winkel, maar dat kan niet in het theater. Het is een rare afweging."

De musea sluiten zich bij de actie van de theaters aan onder de noemer 'De Museum Gym'. Het Museum Haarlem is een van de musea die meedoen. "We hebben zo ongelofelijk veel ruimte", vertel woordvoerder van het museum Monique van Royen. "En we hebben bewezen dat we mensen kunnen ontvangen volgens de coronamaatregelen. Het voelt heel oneerlijk dat de Ikea wel open mag, maar wij niet."

"Ik denk dat mensen juist in deze tijd behoefte hebben aan kunst en cultuur"

Monique van Royen, Museum Haarlem

Ze denkt dat het museum zo coronaproof weer open kan. "We weten precies hoeveel mensen er in elke ruimte kunnen, bezoekers hebben een QR-code en hebben een mondkapje op en anderhalvemeter afstand houden is geen probleem", zegt Van Royen. "Ik denk dat mensen juist in deze tijd behoefte hebben aan kunst en cultuur. Dan kunnen ze even aan iets anders denken, dat is wat mensen missen." 

Laura van der Wijden, directeur van Museum Haarlem, geeft vanmiddag tussen 13.00 en 16.00 een aantal lessen in squatten en planken. "Ook wordt er hersengym gegeven", vertelt Van Royen. "Dan worden er pittige vragen gesteld tijdens de rondleiding door de grote expositie." Bezoekers hoeven bij het museum niet te reserveren. "We hebben een grote entreehal, dus als het te druk wordt, kunnen de bezoekers daar even wachten."

Tekst gaat door onder de foto. 

Directeur Laura van der Wijden plankt - Foto: Museum Haarlem

Ook het Stedelijk Museum Alkmaar doet mee aan de ludieke actie. Woordvoerder Eva Groentjes denkt dat een museumbezoek echt veilig kan. "Er is nog geen enkele besmetting die in een museum is opgelopen", vertelt ze. "Cultuur is tot nu altijd heel beleefd geweest, maar bij ons staat het water natuurlijk ook aan de lippen."

Veel zweten zullen de bezoekers niet, want binnen wordt er eigenlijk niet zoveel gesport. "Onze eerste zorg is toch altijd de collectie, maar we gaan wel laten zien dat je heel fit wordt van een museumbezoek", zegt Groentjes. Buiten zal een personal trainer elke bezoeker een warming-up geven, ook kan er gesport worden in het trappenhuis.

De collectie zelf kan volgens Groentjes in alle rust worden bekeken. "De actie is een beetje met een knipoog. We willen er gewoon een feestje van maken. Daar zijn we als culturele sector goed in." 

Niet toegestaan 

Niet overal wordt de protestactie toegestaan door de gemeente. Theater de Kampanje in Den Helder heeft de actie daarom af moeten blazen. "Je voelt je dan even niet gesteund", zegt programmeur Kim Smit. "Het voelt ook gênant als je dan mensen weer moet afbellen. Zeker omdat de theaters verder overal in de regio wel meedoen:  Alkmaar, Hoorn en ook op Texel."

Lees ook

De Helderse burgemeester Jan de Boer geeft aan wel begrip voor de situatie in de cultuursector te hebben, maar is met handen gebonden: "Die toestemming kon ik niet geven. Ik moet mij als burgemeester ook aan de regels houden." Ook in Alkmaar en Amsterdam hebben de burgemeesters aangegeven te gaan handhaven.

Alleen in Hoorn is het protest tot nu toe officieel toegestaan door de burgemeester.

Niet haalbaar

Niet alle musea doen mee aan de actie, zoals de Museumstroomtram en Museum van de 20e Eeuw in Hoorn. "Het is fysiek niet haalbaar om zoiets te organiseren", legt directeur René van den Broeke van de Museumstoomtram uit. "We vinden het uiteraard wel een sympathieke actie en steunen het initiatief."

Met de acties hopen de theaters en musea een signaal af te geven richting het nieuwe kabinet. Ze willen laten zien dat ze veilig open kunnen met QR-code, mondkapjes en voldoende afstand. De sector zou graag meer perspectief zien over wanneer ze weer open kan. De eerstvolgende persconferentie over de coronamaatregelen is op 25 januari. 

Lees ook

Download de app

🔔 Blijf op de hoogte van nieuws uit jouw regio, download de gratis NH Nieuws-app via de App Store of de Google Play Store.