Ga naar Content

Gerelateerde videos

Peter de Bie ging van kwajongen naar radio-icoon

In de serie 'Iconen' voegen we iedere keer een nieuw portret toe aan de eregalerij van Noord-Hollandse grootheden. Deze week is dat Peter de Bie. Ooit begon hij bij de radio als kwajongen, de KRO ontsloeg hem eens op staande voet, maar later maakte hij naam als serieuze journalist. Inmiddels presenteert hij al drie decennia, met Mieke van der Weij, een van de beste beluisterde programma's op Radio 1.

Peter de Bie presenteert Nieuwsweekend - Foto: Omroep Max

biografie

naam: Peter de Bie

geboren: Deventer, 1950

beroep: journalist, radiopresentator

erelijst: Zilveren Reissmicrofoon (De stand van zaken, 1984),

J.B. Broekszprijs (1983)

Dat Peter de Bie ooit radiojournalist werd was puur toeval. "Ik studeerde in Groningen en er stond een advertentie in de universiteitskrant. Ze vroegen iemand bij de regionale omroep Noord en Oost (RONO). Die moest verstaanbaar Nederlands spreken en een rijbewijs hebben. Volgens mijn vriendin was ik daar uiterst geschikt voor."

Maar wat bleek: toen De Bie solliciteerde hadden ze al iemand aangenomen.

"Toen heb ik ze kunnen uitleggen dat het veel beter was om er een duo-baan van te maken. Zo is het gegaan." Maar wat zocht De Bie eigenlijk bij de omroep? Het antwoord is duidelijk: "Gewoon lol hebben eigenlijk. Dat was het. En misschien wel leren hoe dit vak in elkaar zat."   

Tekst gaat door onder de foto. 

Foto:

De ervaringen bij de regionale omroep smaakt naar meer en zo kwam Peter de Bie uiteindelijk in Hilversum terecht, bij de KRO. "Toen was ik inmiddels wel begeesterd door het vak", zegt De Bie. In Hilversum maakte hij naam als rebelse radiomaker. Het leverde krantenkoppen op als "KRO-kwajongens maken er weer een potje van."

Maatschappelijke impact

Na een paar jaar lol maken werd het tijd voor het serieuze werk. Bij de VARA kwam hij bij het radioprogramma De stand van zaken terecht. Daar trof hij journalisten als Paul Witteman en Hanneke Groenteman, die nu allemaal grote bekendheid genieten. Het programma werd gepresenteerd door Marcel van Dam. Er werden onderwerpen behandeld die maatschappelijke impact hadden. Het programma won meteen in zijn eerste jaar de Zilveren Reissmicrofoon, met name vanwege een aantal programma's over een vrouw die al jaren in coma lag zonder enig vooruitzicht op verbetering.

De Bie: "Die mevrouw lag in een gereformeerd verzorgingstehuis. Bij het tehuis zeiden ze: die gaat hier de deur niet meer uit. Dat was ook wat de familie wilde, maar haar man niet. Ze lag in coma door een narcosefout tijdens de bevalling. Er was dus een kind, maar geen moeder meer. Toen zijn we twee jaar bezig geweest met hierover programma's te maken en Paul Witteman en ik hebben er een boek over geschreven."  

Uiteindelijk kreeg het probleem ook de aandacht van de Haagse politiek en werd de wetgeving (enigszinsaangepast. "Maar inmiddels lag die vrouw al achttien jaar in coma. Maar het had wel impact. Dat was ook wel heel bijzonder."  

"Wij kregen de kans om op zaterdagochtend, zoals ze dat noemden, personalitypresentatie te doen. Dat was een cadeautje"

peter de bie - radiopresentator

Inmiddels presenteert Peter de Bie al decennialang een programma samen met Mieke van der Weij: eerst de Nieuwsshow bij de TROS en sinds een paar jaar Nieuwsweekend bij Omroep Max.

"We hadden mazzel. Als je radio luistert dan hoor je, zeker door de week, hoe semi-neutraal er gepraat wordt. Het is niet gewenst dat presentatoren hun mening geven. Daarvoor is het ook publieke omroep, dus ik begrijp dat", vertelt De Bie. "Maar wij kregen de kans om op zaterdagochtend, zoals ze dat noemden, personalitypresentatie te doen. Kortom: ga maar los en vertel wat je er zelf van vindt. Ja, dat is toch een cadeautje. Daar heb ik inmiddels al dertig jaar van kunnen profiteren en het is nog steeds een feest." 

Peter presenteert het programma samen met Mieke van der Weij. "En dat is best lastig", geeft hij toe. Mieke en hij deden er, volgens hem zeven jaar over om aan elkaar te wennen en om in te zien waarom ze elkaar nodig hadden.

"Nu ben ik dolblij dat ik het met Mieke mag doen. Het is een blindelings samenspel. Ik ben blij als Mieke er is en Mieke is blij als ik er ben. En we zijn onrustig als dat niet zo is."

Kijk hier voor meer Noord-Hollandse iconen

Download de app

🔔 Blijf op de hoogte van nieuws uit jouw regio, download de gratis NH Nieuws-app via de App Store of de Google Play Store.