Historisch Jong Ajax wint nipt in kansrijk duel, en dramareeks Jong AZ duurt voort

Het was geen geweldige wedstrijd voor Jong Ajax, maar op De Toekomst wonnen de Amsterdammers wel met 2-1 van FC Den Bosch. Jong AZ deed het een stuk minder goed. Op bezoek bij hekkensluiter FC Dordrecht verloor de ploeg van Maarten Martens met 0-2.

Christian Rasmussen scoort voor Jong Ajax - Foto: Pro Shots / Ron Baltus

De wedstrijd in Amsterdam begon levendig met kansen voor beide ploegen. Zo voorkwam doelman Jay Gorter met een uitstekende redding dat FC Den Bosch al na twee minuten scoorde. Ook de thuisploeg kreeg voldoende mogelijkheden. Zo waren Christian Rasmussen en Naci Ünüvar gevaarlijk voor het Bossche doel.

Rasmussen

Gaandeweg de eerste helft kreeg de ploeg van trainer John Heitinga steeds meer overwicht en drukte dat verschil op het scorebord uit na een klein half uur spelen. Het was centrumspits Rasmussen die een voorzet van rechts binnenschoot.

Tekst loopt door onder de foto.

Ajacied Rasmussen maakt de 1-0 tegen FC Den Bosch - Foto: Pro Shots / Ron Baltus

Gelijkmaker

Na de theepauze bleef het een attractieve wedstrijd. Zeker dankzij invaller Sontje Hansen. De aanvaller kreeg vlak na de rust meerdere grote kansen, maar scoren lukte hem niet. De bezoekers deden dat wel. Het was Sebastiaan van Bakel die de gelijkmaker maakte na een knappe individuele actie.

Martha

Toch wist de ploeg van John Heitinga de punten wel in eigen huis te houden. Het waren de invallers die het verschil maakten. Vanaf links gaf Jaydon Banel prima voor en vervolgens kopte Ar'Jany Martha de bal keurig tegen de touwen. En bij die 2-1 bleef het ook.

Jong Ajax bleef daardoor voor de dertiende keer op rij ongeslagen en dat is een clubrecord. Met deze winst op FC Den Bosch staan de Amsterdammers op de derde plek. Het verschil met koploper FC Volendam is zes punten.

Opstelling Jong Ajax: Gorter; Van Gelderen, Llansana, Musampa, Baas (Salah-Eddine/75); Warmerdam, Hlynsson (Martha/61), Fitz-Jim (Yah/78); Van Axel Dongen (Hansen/46), Rasmussen, Ünüvar (Banel/82).

Drama voor Jong AZ

Met die andere belofteploeg uit Noord-Holland gaat het een stuk minder goed. Voor de twaalfde keer op rij wist Jong AZ niet te winnen. De laatste overwinning was op 1 oktober van het vorige jaar. Toen was ook FC Dordrecht de tegenstander. Maar dit keer op bezoek bij de Schapenkoppen had de ploeg van Maarten Martens het moeilijk. Na een half uur spelen kwam de thuisploeg op voorsprong via Anouar El Azzouzi.