Start van hoofdcontent

Amsterdam

NL
V

Museumplein morgen veiligheidsrisicogebied, demonstratie wel toegestaan

15 januari 2022, 18.40 uur · Aangepast 15 januari 2022, 19.04 uur · Door AT5/NH Amsterdam

Agenten mogen morgen opnieuw demonstranten fouilleren voorafgaand en tijdens de aangekondigde coronademonstratie op het Museumplein in Amsterdam. De demonstratie is dit keer niet verboden. Twee weken geleden was dat nog wel het geval.

Dat heeft de gemeente vandaag laten weten. De politie zou er rekening mee houden dat mensen naar de demonstratie komen die wapens of illegaal vuurwerk bij zich hebben. De demonstranten willen om 14.00 uur verzamelen op het Museumplein. Ze komen vanaf drie verschillende locaties en lopen na een uur op het Museumplein weer terug naar die locaties. 

Looproutes

"Ten behoeve van de veiligheid van vreedzame demonstranten en omstanders worden de locaties van vertrek (Oosterpark, Westerpark, Olympisch stadion) en aankomst (Museumplein) en de looproutes aangewezen als veiligheidsrisicogebied", laat de gemeente weten. "Iedereen in het veiligheidsrisicogebied kan preventief gefouilleerd worden."

De organisator van de demonstratie heeft volgens de gemeente afstand genomen van groepen en personen die uit zijn op een confrontatie met de politie. Daarnaast zijn er afspraken gemaakt over de route en tijden, de naleving van de coronamaatregelen en het volgen van aanwijzingen van verkeersregelaars en de politie. 

Brief

Burgemeester Femke Halsema heeft ook een brief voor de demonstranten geschreven. Daarin vraagt ze hen onder mee anderhalve meter afstand te houden en het Museumplein opgeruimd achter te laten. "Ik vraag u tot slot dringend om te letten op mensen die het demonstratierecht misbruiken om de wet te overtreden of geweld willen gebruiken en bij dreiging of vermoedens ervan meteen weg te gaan."

Op 3 januari vond het laatste grote coronaprotest op het Museumplein plaats. De politie en Koninklijke Marechaussee ontruimden het Museumplein uiteindelijk. Toen demonstranten daarna in een stoet naar het Westerpark liepen ontstond er een confrontatie met agenten die hen tegenhielden. 

💬 Wil je niets missen uit Amsterdam?

Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]