Start van hoofdcontent

NOORD-HOLLAND

nl

Borrelen in Abbekerk of een terrasje in Zandvoort: horeca zet deur voor een dag op een kier

15 januari 2022, 10.57 uur · Door Jouri Bakker

In strijd met de regels openen verontwaardigde horecaondernemers door de hele provincie vandaag de deuren van hun zaken. Ze zijn boos dat onder anderen winkeliers en sportscholen wel weer open mogen, maar zij - voor de zoveelste keer tijdens de coronacrisis - achter het net vissen. 

John Dalhuijsen

Tijdens de persconferentie van gisteravond maakten premier Rutte en de kersverse minister van Volksgezondheid Ernst Kuipers bekend dat de kroegen, restaurants, bioscopen, theaters en musea  in ieder geval nog tien dagen gesloten blijven. Op 25 januari volgt er een nieuw weegmoment, waarop het kabinet zal beslissen of het ook voor deze branches de teugels laat vieren. 

Hoe steun jij de horeca vandaag?

Door de hele provincie gaan er kroegen, cafés en restaurants voor één dag open. Ga jij vanavond uiteten, of drink je vanmiddag een biertje in de kroeg? Laat ons door middel van een foto zien hoe jij de horeca steunt vandaag. De foto kun je sturen naar [email protected] 

Ondanks de steunpakketten, waarmee de overheid een groot deel van de vaste lasten compenseert, staat het water bij veel ondernemers al tot aan aan de lippen. Een langere gedwongen sluiting zou hun faillissement betekenen, zo betoogden horecaondernemers gisterenmiddag op de Grote Markt in Haarlem. Met kokskleding vormden zij een kruis op het plein, om aan te geven dat hun zaken door de verlenging van de coronamaatregelen ten dode zijn opgeschreven. 

Meerdere West-Friese horecaondernemers lieten de afgelopen dagen al weten dat ze vandaag uit protest een dagdeel of de hele dag zouden opengaan. De eigenaar van het Nieuwe Bonte Paard in Abbekerk laat op Facebook weten dat het café vandaag 'uit protest en solidariteit' de deuren van 16.00 uur tot 20.00 uur opent. "Kom gezellig langs voor een borrelen of eten."  

Of de gemeente Medemblik gaat handhaven is nog niet bekend, maar de gemeente Hoorn liet al weten tot 20.00 uur geen handhavers op burgerlijk ongehoorzame horecaondernemers af te sturen.  

Ook de Zandvoortse horeca slaat de handen ineen en maakt een vuist: tussen 13.00 uur 16.00 uur zetten zo'n beetje alle horecagelegenheden hun terrassen buiten. Er loopt geen bediening rond, maar wie binnen een drankje bestelt, kan daarmee buiten op het terras gaan zitten. Alcohol wordt niet geschonken. 

Volgens Ondernemers Belangen Zandvoort is de actie in goed overleg met de gemeente op touw gezet. Eerder liet David Moolenburgh al weten begrip te hebben voor horecaondernemers die voor snelle versoepelingen voor hun branche pleiten.  

Inmiddels is Koninklijke Horeca Nederland een petitie gestart, waarmee ze het kabinet hoopt aan te sporen de regels voor de horeca zo snel mogelijk te versoepelen. Inmiddels is de petitie ruim 6.000 keer getekend. KHN wil de petitie op 20 januari aanbieden aan het kabinet. 

Download de app

🔔 Blijf op de hoogte van nieuws uit jouw regio, download de gratis NH Nieuws-app via de App Store of de Google Play Store.