Start van hoofdcontent

Alkmaar

NL
V

Grote brand legt twee schuren Waardse leliekweker in de as, asbest vrijgekomen

15 januari 2022, 00.56 uur · Aangepast 15 januari 2022, 13.15 uur · Door Aline Bleeker

Een grote uitslaande brand heeft vannacht twee schuren van een leliekweker aan de Westdijk in Heerhugowaard verwoest. De brand brak kort na middernacht uit, waarna de brandweer enkele uren nodig had om het vuur onder controle te krijgen. Bij de brand is asbest vrijgekomen. 

Schuren Waardse leliekweker in de as - NH Nieuws

Een woordvoerder van de Veiligheidsregio Noord-Holland Noord bevestigde vannacht al aan NH Nieuws dat er meerdere hallen van de teler in brand stonden. Brandweereenheden uit onder meer Alkmaar, Koedijk, Heerhugowaard, Zuid-Scharwoude en Stompetoren probeerden de brand op dat moment te blussen. 

Inter Visual Studio

De brandweer probeerde te voorkomen dat de vlammen ook vat zouden krijgen op een derde hal, waarin ze is geslaagd. Risico op overslag naar woningen was er niet, maar omwonenden kregen wel het dringende advies om ramen en deuren gesloten te houden. Dat had aanvankelijk vooral te maken met as- en roetdeeltjes, die in de wijk aan de overkant van het kanaal - in Broek op Langedijk - zijn terechtgekomen.

Straten en speeltuinen gereinigd

Het gaat vooral om het gebied tussen de Broekhornerbrug en de Prinses Margrietstraat. De betreffende straten worden met een veegwagen schoongemaakt, en speeltuintjes zijn afgezet om vandaag te worden gereinigd. 

Bewoners die grote roetdelen in hun tuinen aantreffen, krijgen het advies om die met handschoenen op te pakken en weg te gooien. "Was daarna wel even uw handen", waarschuwt de veiligheidsregio. Roet dat op auto's is neergeslagen, kan er eigenhandig worden afgespoeld.  

Asbest

Later in de nacht bleek dat er bij de brand ook asbest was vrijgekomen. De gevaarlijke stof is zowel op het terrein van de kweker als in de directe omgeving aangetroffen. Het gebied waar het asbest is terechtgekomen, is afgezet en zal worden schoongemaakt, meldt de veiligheidsregio in een tweet.  

Bij daglicht is de schade op het terrein van de leliekweker goed te zien.  Voor het karkas van een van de afgebrande loodsen staat een handbrandblusser. Of daarmee is geprobeerd de brand te blussen, is niet bekend. 

💬 Wil je niets missen uit Alkmaar en omgeving?

Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]