Start van hoofdcontent

Zaanstreek-Waterland

NL
V

Winkels in Purmerend vandaag 'gewoon' al open

14 januari 2022, 15.20 uur · Aangepast 14 januari 2022, 16.51 uur · Door Mischa Korzec

Wie vandaag in het stadje van Purmerend was zou kunnen denken dat de lockdown al voorbij is. Ruim 50 winkels in het centrum mochten open en daar kwam heel veel publiek op af. De winkeliersvereniging en de burgemeester hebben met elkaar afgesproken dat er vandaag marktkramen voor de deur van de winkels mochten staan.

Winkels in Purmerend 'gewoon' open - NH Nieuws

"Ik ben zo blij. Eindelijk kunnen we doen waar we goed in zijn en wat we leuk vinden om te doen", zegt Ineke Dornebos. Zij heeft een kledingwinkel in het centrum en bij haar kraam staan al veel potentiële klanten in de rekken te kijken. Richard Gort van de winkeliersvereniging zag dat er op de reguliere markt ook veel niet-essentiële goederen werden verkocht en kwam daarom met dit plan. Na goedkeuring door de gemeente stroomden er binnen 24 uur maar liefst 52 aanmeldingen binnen.  

Druk

De winkeliersmarkt lijkt een enorm succes. Hij wordt nu al drukker bezocht dan de reguliere markt die op dinsdag gehouden wordt. "Het is erg druk", vinden ook bezoekers, maar dat weerhoudt hen er niet van om massaal te gaan winkelen. "We zijn al twee keer ingeënt en hebben ook al corona gehad", zegt een ouder echtpaar. "En je kan ook niet binnen blijven zitten."

De gemeente wijst op de eigen verantwoordelijkheid van de bezoekers en zal pas gaan handhaven als ze het te druk vinden. Winkeliers proberen bezoekers zo goed mogelijk te wijzen op de afstand. Ook verzoeken ze het publiek om mondkapjes te dragen, maar daar houdt lang niet iedereen zich aan.  

💬 Wil je niets missen uit Zaanstreek-Waterland?

Taalfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]