Ga naar Content

Natuurlijk Noord-Holland: woeste natuur op De Kreupel

Duizenden toppereenden en smienten, een zeearend en zoveel aalscholvers dat er nergens meer een plantje groeit; het eiland De Kreupel in het IJsselmeer is op de Razende Bol na het meest woeste natuurgebied van Noord-Holland. In het voorjaar en de zomer is het verboden gebied vanwege de vele vogels die er broeden, zoals diverse soorten meeuwen. In de winter is De Kreupel gereserveerd als rust- en overnachtingsplek voor eenden en ganzen. 

Natuurlijk Noord-Holland: Woeste natuur op De Kreupel - NH Nieuws

In vliegende vaart zijn we vanuit de haven van Andijk naar De Kreupel toe gevaren. Aan het roer staat Leon Kelder, boswachter van Staatsbosbeheer, de beheerder van De Kreupel. "Zo hé, moet je al die vogels zien!" Leon wijst naar een wolk van vele duizenden eenden die over ons hoofd scheert. "Dat zijn toppereenden die in de luwte van De Kreupel een veilige rustplek vinden."

De Kreupel is een verzameling eilandjes en zandplaten van een kilometer of vier voor de kust van Andijk. Het natuurgebied is aangelegd op een natuurlijke ondiepte in het IJsselmeer. Tussen de eilandjes zijn meertjes en kreken die samen een ideale rust- en broedplek vormen voor vogels en vissen.

"Moet je zien, die heeft een ring om zijn poot. Die komt uit Polen!"

Boswachter Leon

Tijdens ons bezoek springt boswachter Leon regelmatig blij op en neer als hij weer eens iets bijzonders ziet: "Kiekendieven!", "Sneeuwgorzen!", "Een noordse stormvogel!" De laatste is helaas dood, maar dat mag voor Leon de pret niet drukken.

Leon gaat helemaal los als we op de meegebrachte laptop bekijken welke dieren gefotografeerd zijn door de automatische camera's die een maand op De Kreupel hebben gestaan. "Wauw, deze camera is helemaal moker! Moet je zien: ponten!" Leon raakt opgewonden van de pontische meeuwen die door de camera zijn gefotografeerd. "Moet je zien, die heeft een ring om zijn poot. Die komt uit Polen!"

Tussen de vele tientallen foto's van aalscholvers duikt ineens een zeearend op die vlak voor de lens poseert. De Kreupel is een van de meest waardevolle natuurgbieden van Noord-Holland. Kijk naar de uitzending van Natuurlijk Noord-Holland en zie het met eigen ogen.

Bekijk alle verhalen en afleveringen op onze themapagina Natuurlijk Noord-Holland.

Opmerkingen, tips of vragen? Stuur verslaggever Stephan Roest een berichtje via [email protected]