Start van hoofdcontent

Alkmaar

NL
V

Metaalsector staakt in Alkmaarse 'staakstraat': "Een betere cao, daar gaan we voor"

14 januari 2022, 14.29 uur · Aangepast 14 januari 2022, 14.55 uur
Door Anne Klijnstra & Aline Bleeker · Foto: NH Nieuws / Anne Klijnstra

Tussen de 150 en 200 werknemers uit de metaalindustrie staakten vanmorgen in de Alkmaarse 'staakstraat'. Inzet: 5 procent loonsverhoging, meer zekerheid voor flexwerkers, verbetering van de lonen van jongeren en een regeling zodat 'collega's op leeftijd' vervroegd kunnen uittreden. 

Volgens Jan Wit, bestuurder FNV Metaal, kwamen er meer mensen op deze actie af dan op een soortgelijke in december. "Dat is mooi", aldus Wit. "Staken is nodig om de druk op te voeren." Wegens de coronamaatregelen kon er niet worden gestaakt op bijvoorbeeld een groot plein, maar moesten de stakers in de auto blijven zitten. 

Een staker vertelt aan NH Nieuws dat het bedrijf waar hij werkt vandaag ondanks de staakactie doordraait. "Een hoop collega's steunen de actie, maar hebben niet het lef om hier te staken."

'Staken is een recht'

Wit herkent deze angst onder werknemers: "Staken doe je samen, maar sommige mensen vinden dat eng. Ze zijn bang niet loyaal te zijn naar hun werkgever en vrezen voor negatieve gevolgen."

Toch is die angst niet nodig: "Staken is een recht. Bovendien: als je een vakman of -vrouw bent, kun je je werkgever recht in zijn of haar ogen aankijken op het moment dat je voor je eigen rechten opkomt", zegt Wit.

Tekst gaat verder onder de video:

Metaalsector staakt voor betere cao in Alkmaarse staakstraat - NH Nieuws/ Anne Klijnstra

'Schreeuwend tekort aan vakmensen'

Ieder jaar - in sommige gevallen iedere twee jaar - wordt een nieuwe cao opgesteld waarin de rechten en plichten van werknemers binnen een sector zijn vastgelegd. In de metaalsector verloopt dit momenteel stroef, vertelt Wit. "Op dit moment is het helemaal stil op het front van de werkgevers." Wit noemt dat 'onbegrijpelijk': "Er is enorm veel werk te verzetten en een schreeuwend tekort aan vakmensen."

In totaal zijn er landelijk zo'n 320.000 werknemers - werkzaam bij zo'n 7.000 bedrijven - afhankelijk van de cao. Wit: "Deze cao geldt van de loodgieter op de hoek met één medewerker tot de grote bedrijven met veel werknemers."

Wits boodschap aan werknemers in de metaalindustrie is om samen met collega's op te trekken, zich aan te sluiten bij een vakbond en hun rechten kennen. Ook werknemers die niet bij een vakbond zijn aangesloten zijn vrij om te staken: "Alleen doen ze dat voor eigen rekening. Wie bij een vakbond zit, krijgt een zogenoemde stakingsuitkering."

💬 Wil je niets missen uit Alkmaar en omgeving?

Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]