Start van hoofdcontent

Amsterdam

NL
V

Hoofd IC zet vraagtekens bij streng coronabeleid door meevallende opnamecijfers

13 januari 2022, 16.58 uur · Aangepast 13 januari 2022, 18.12 uur · Door Jimmy Miltenburg

De stad is een grote coronabrandhaard, maar de Amsterdamse ziekenhuizen merken daar weinig van. Hoewel het aantal coronabesmettingen in de stad de afgelopen week verdubbelde, zien de ziekenhuizen het aantal covidpatiënten juist afnemen. Tijd om het huidige coronabeleid kritisch te bekijken, volgens IC-hoofd Armand Girbes.

In het Amsterdam UMC, locatie VUmc ziet het hoofd van de Intensive Care, Armand Girbes, dat de situatie zich stabiliseert. "We zien het niet terug in het aantal opnames van patiënten met covid, zowel niet op de verpleegafdelingen als op de Intensive care", geeft hij aan. "We weten natuurlijk dat de omikronvariant heel erg besmettelijk is, maar er zijn heel veel aanwijzingen, ook als we kijken naar andere landen, dat deze besmettingen veel minder vaak leiden tot ernstige ziekte."

Andere benadering

Volgens Girbes is de goede staat van het vaccinatieprogramma ook reden om optimistisch te zijn. Daarnaast ziet hij aan de cijfers uit andere landen, zoals Engeland en Denemarken, dat de vrees voor een nog te verwachten piek niet nodig is. Mede door deze bemoedigende cijfers pleit hij voor een andere benadering van het virus.

Minder controle en cijfermatig bijhouden wat er gebeurt, maar kijken naar een aanpak die past bij de griep. "Ik denk dat dat moment wel heel erg in de buurt begint te komen en dat we vooruit moeten gaan kijken, ook om mensen perspectief te geven van wanneer wij dat gaan doen", luidt zijn visie. "En als je kijkt naar de situatie zoals die nu is met deze omikronvariant, is er ook alle reden voor."

Opheffing lockdown

De NOS meldde vandaag dat er hoogstwaarschijnlijk versoepeld zal gaan worden vanaf aankomende zaterdag. Voor nu lijkt het erop dat mensen op afspraak naar niet-essentiële winkels kunnen en bijvoorbeeld weer een kapper of andere contactberoepen kunnen bezoeken. Verder mogen universiteiten, hogescholen en het mbo weer fysiek les geven. Een wijs besluit vindt Girbes.

Girbes was al eerder kritisch op de lockdown en vindt dat er momenteel genoeg aanleiding is om deze strenge maatregelen op te heffen. "Een wereld zonder risico bestaat natuurlijk niet en we weten wel dat we met het continueren van allerlei maatregelen en heel veel voorrang geven aan één ziekte, er heel veel nadelen aan zitten", legt hij uit.

Hij ziet daarom ook nadelige effecten bij zijn patiënten in het ziekenhuis. "Maar ook voor de hele samenleving. We hebben recent ook gehoord hoe de voorzitter van de Nederlandse Vereniging van de Psychiatrie dat inschat. Dat de maatregelen heel veel problemen geven voor de jonge mensen. En het is ook, zonder dat ik nu psychiater ben, dat ik dat ook hoor van collega's met jonge kinderen." 

💬 Wil je niets missen uit Amsterdam?

Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]