Start van hoofdcontent

Amsterdam

NL
V

Halsema tegen 2G: "Roept onderscheid op tussen bevolkingsgroepen"

13 januari 2022, 12.52 uur · Aangepast 13 januari 2022, 14.57 uur · Door AT5/NH Amsterdam

Burgemeester Femke Halsema vindt een 2G-systeem, waarbij alleen gevaccineerde of genezen mensen op bepaalde plekken welkom zijn, geen optie. Dat zegt ze tegen het FD

Volgens haar richt 2G zich op de principiële tegenstanders van het coronavaccin die hartgrondig demonstreren. "Maar het overgrote deel van de ongevaccineerden heeft geen politieke opvattingen. Het gaat om mensen die maatschappelijk toch al vaak op achterstand staan en het meest de dupe van 2G worden."

Ze zegt dat er gewaakt moet worden voor een systeem waarbij mensen die nu al weinig gebruik maken van publieke voorzieningen er nog meer afgesneden van raken. "Het is geen duurzame oplossing en roept een onderscheid op tussen bevolkingsgroepen", vindt Halsema. Ze zegt dat er een zware plicht op de overheid ligt om hen toch te verleiden tot vaccinatie.

Eerder liet Halsema zich nog niet zo duidelijk uit over de eventuele invoering van 2G. "Zelfstandig neem ik daar geen standpunt over in. Dat is aan het Rijk en de Tweede Kamer", zei ze in december tijdens een debat in de Stopera.

💬 Wil je niets missen uit Amsterdam?

Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]