Start van hoofdcontent

ALKMAAR

nl

16 burgemeesters sturen brandbrief aan kabinet: "Onze inwoners missen uit eten, de bioscoop en hun sport"

13 januari 2022, 13.25 uur · Aangepast 14 januari 2022, 21.50 uur · Door Aline Bleeker

Lege winkelstraten en weinig klandizie zorgen voor steeds groter wordende zorgen om ondernemers. En ook om inwoners, die belangrijke sociale activiteiten steeds merkbaarder missen. Burgemeesters van 16 gemeenten sturen daarom vandaag gezamenlijk een brandbrief naar het nieuwe kabinet: de huidige coronamaatregelen werken volgens hen niet meer veel langer.

Foto: Een lege Langestraat in Alkmaar - NH Nieuws / Aline Bleeker

De burgemeesters hebben het statement opgesteld naar aanleiding van gesprekken met ondernemers, winkeliers, horeca en inwoners. Ze merken dat de zorgen over de gevolgen van de coronamaatregelen onder de mensen toenemen.

"Covid is meer dan een gezondheidscrisis alleen geworden", staat in de brief. "De maatschappelijke impact van het virus en de maatregelen wordt op dit moment enorm gevoeld. Het draagvlak neemt af, onbegrip en boosheid nemen toe." Volgens de burgemeesters is er 'grote behoefte aan perspectief'. "Wij, de zestien burgemeesters van Noord-Holland Noord, pleiten daarom voor meer gereguleerde mogelijkheden en perspectief." 

'Het water staat ondernemers aan de lippen'

"Onze inwoners missen het theater, uit eten, de bioscoop, het winkelen, hun sport of andere sociale bezigheden. Dat geldt voor onze jongeren in het bijzonder", aldus de ondertekenaars. "Winkeliers en (horeca)ondernemers staat het water aan de lippen. De economische en emotionele schade is groot. Het ontbreken van perspectief, het steeds weer teruggeworpen worden, weegt zwaar."

De zestien burgemeesters vragen het kabinet om rekening te houden met de gemoedstoestand van hun inwoners en ondernemers. "Betrek het maatschappelijk beeld bij de maatregelen. Wij als burgemeesters van Noord-Holland Noord merken het dagelijks."

'Bied perspectief'

Ze voegen hieraan toe dat ze draagvlak nodig hebben 'vanuit een bredere invalshoek dan de gezondheidscrisis alleen'. "Bied perspectief, voor een ieder. En zeker ook voor de detailhandel, de kleinere winkels, die het zo lastig hebben in de afgelopen tijd."

De burgemeesters laten weten ervoor te pleiten dat 'bij nieuw te nemen besluiten' het sociale leven veilig en gereguleerd mogelijk wordt. Ook hopen ze op voldoende financiële steun voor ondernemers die getroffen zijn door de lockdown.

Gisteren liet Anja Schouten, burgemeester van Alkmaar, al aan NH Nieuws weten aan een gezamenlijke brief te werken. Zij zei toen dat een gezamenlijke oproep van de burgemeesters uit de regio sterk haar voorkeur heeft omdat 'de impact dan groter is'. 

Tekst gaat verder onder lijst van ondertekenende burgemeesters:

Deze burgemeesters hebben de brief ondertekend:
Alkmaar - Anja Schouten
Koggenland - Monique Bonsen-Lemmers 
Schagen - Marjan van Kampen-Nouwen  
Enkhuizen - Eduard van Zuijlen 
Medemblik - Frank Streng
Hoorn - Jan Nieuwenburg 
Den Helder - Jan de Boer 
Drechterland - Michiel Pijl 
Texel - Michiel Uitdehaag
Bergen - Lars Voskuil 
Stede Broec - Ronald Wortelboer
Castricum Toon Mans
Dijk en Waard - Peter Rehwinkel 
Heiloo -Mascha ten Bruggencate 
Hollands Kroon - Rian van Dam 
Opmeer - Gerard van den Hengel

Versoepelde maatregelen

Naar alle waarschijnlijkheid wordt morgenavond tijdens de persconferentie door minister-president Mark Rutte bekendgemaakt dat mensen vanaf zaterdag op afspraak weer kunnen winkelen in niet-essentiële winkels. Dat meldt mediapartner NOS op basis van 'Haagse bronnen'.

Ook zouden mensen bijvoorbeeld weer bij de kapper of andere contactberoepen terecht kunnen. Sportscholen gaan volgens de ingewijden ook weer open. Naar verluidt blijven de horeca en de cultuursector voorlopig dicht.

💬 Wil je niets missen uit Alkmaar en omgeving?

Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]