Ga naar Content

Halsema: politie treedt bij demonstraties beheerst en rechtstatelijk op

Burgemeester Halsema had volgens haar geen andere mogelijkheid dan de demonstratie tegen de coronamaatregelen van 2 januari te verbieden. Ook trad de politie die dag volgens haar onder meer met een politiehond op, omdat er door enkele demonstranten geweld zou zijn gebruikt tegen agenten. De beelden van deze politie-actie riepen veel verontwaardiging op. 

Foto: Inter Visual Studio / Michel van Bergen

In een brief aan de gemeenteraad zet Halsema uiteen wat haar afwegingen en keuzes waren rond de demonstratie. Ze gaat onder meer in op de commotie die ontstond rond de inzet van de politie in de Paulus Potterstraat, waarbij tegen een demonstrant werd opgetreden met een politiehond.

Een video waarin een demonstrant door een politiehond werd gegrepen kreeg internationale aandacht, zeker nadat VN-rapporteur Nils Melzer er op basis van socialmedia-berichten scherp over oordeelde. "Inmiddels heb ik de rapporteur in een brief gewezen op het beheerste en rechtstatelijke optreden van de Amsterdamse politie bij demonstraties, het belang om bij een incident op basis van gedegen en gewogen informatie te oordelen en verzekerd van onze vanzelfsprekende bereidheid tot ondersteuning mocht hij tot een onderzoek besluiten."

Blokkade

Na de demonstratie kwam er discussie over een blokkade die door de politie was opgeworpen op de Paulus Potterstraat. Volgens demonstranten werden zij het Museumplein afgestuurd, om niet veel verder tegen een blokkade aan te lopen. "In plaats van zich te spreiden en huiswaarts te keren, verzamelden mensen zich in de Van Baerlestraat", schrijft Halsema daarover. Uiteindelijk werd de stoet volgens haar doorgelaten omdat het terugduwen van de volledige menigte een gevaar voor de demonstranten zou betekenen.

Foto: Inter Visual Studio / Michel van Bergen

Demonstratie verboden

Verder schrijft de burgemeester dat ze de intentie had om de demonstratie van Samen voor NL in eerste instantie door te laten gaan, maar werden er in het belang van de gezondheid en openbare orde beperkingen gesteld. Zo mochten er maximaal 3500 personen naar het Museumplein komen zodat de anderhalve meter afstand in acht kon worden genomen. Ook mocht er geen mars worden gelopen, zoals de organisatie wilde, en mocht het protest niet langer dan twee uur duren.

Volgens Halsema wilde de organisatie zich niet aan die voorschriften houden. "Hij heeft op facebook een filmpje geplaatst waarin hij oproept massaal naar de demonstratie te komen, gezamenlijk een route te lopen en liet hij na melding te maken van de grenzen die de driehoek heeft gesteld. Ook na een nieuw en dringend beroep op de organisator liet deze weten geen enkel voorschrift op te volgen en de confrontatie te willen aangaan."

Defendgroepen

Toen ook nog bleek dat zogenaamde defendgroepen en voetbalhooligans de demonstratie mogelijk wilden gebruiken om geweld te gebruiken, ging Halsema over tot het verbieden van de demonstratie. "Aangezien de driehoek niet tot afspraken met de organisator kon komen werd de vrees voor de volksgezondheid en wanordelijkheden groter en had ik geen andere mogelijkheid meer dan de demonstratie te verbieden."

Ze benadrukt dat van de organisatie van demonstraties mag worden verlangd dat zij de demonstranten goed informeren over de geledende beperkingen 'en er naar vermogen aan bijdragen dat deze worden
nageleefd'."Het spanningsveld tussen het faciliteren van het demonstratierecht enerzijds, en het beschermen van de volksgezondheid en zoveel mogelijk beperken van de verspreiding van COVID19 anderzijds, stelt het gezag voor een ingewikkelde opgave. Proportionaliteit in optreden is daarbij altijd het leidende beginsel."

Om deze inhoud te kunnen zien, moet je cookies accepteren.

Lees ook

💬 Wil je niets missen uit Amsterdam?

Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]