Ga naar Content
Alkmaar

Johan Olling, 'bouwpastor' van Limmer Corneliuskerk, zwaait af

16 januari 2022, 09.35 uur · Aangepast 16 januari 2022, 10.50 uur
Door: Anne Klijnstra · Foto: NH Nieuws/ Anne Klijnstra

Pastor Johan Olling (66) neemt vandaag afscheid van 'zijn' Corneliuskerk. Drieëntwintig jaar was hij de voorganger in de katholieke kerk in Limmen. Olling gaat met pensioen. Na de brand in 2018 en het daaropvolgende herstel van de kerk, kreeg hij de bijnaam 'bouwpastor'.

In Limmen is pastor Olling een bekende verschijning. Menig dorpsbewoner kent hem van de kerk, de diensten, huwelijken en uitvaarten die hij er leidde, maar ook van zijn aandeel in de feesten in het dorp. De Limmer kermisrun bijvoorbeeld, ging steevast dwars door de kerk.

"De kerk is meer dan zondagochtend", stelt Olling als we hem spreken vanwege zijn afscheid. "We staan midden in de gemeenschap, in het dorp. We doen mee aan de gezelligheid, maar hebben ook zorg en aandacht voor minderbedeelden. Zo houden inzamelingsacties voor hen."

De grote brand, nu bijna vier jaar geleden, maakte van de pastor - ongewild - een bekend gezicht in Noord-Holland. NH Nieuws volgde 'bouwpastor' Olling en de wederopbouw op de voet. Eind 2018 zonden we onderstaande reportage uit over het herstel van het kerkgebouw.

Tekst gaat verder onder de video

Corneliuskerk Limmen herrijst als feniks uit z'n as - NH Nieuws/Anne Klijnstra

"Niet na anderhalf jaar zoals eerst nog werd gedacht, maar ruim drieënhalf jaar na de brand is de kerk helemaal klaar", vertelt Olling. Ze wilden de heropening en zijn afscheid na drieëntwintig jaar daarom dit weekend combineren. "Vorige week is als laatste klus het orgel opgeleverd, alles is echt af."

Maar ja, corona zorgt toch dat het grote openingsfeest niet door kan gaan. "We wilden het met het dorp vieren, maar dat kan niet. Mijn afscheid gaat wél door. Dit was al meermaals uitgesteld, en dat blijven we niet doen." Het heropeningsfeest is nu eind juni gepland.

Lees ook

Wat is volgens Olling de impact van de brand en het gevolg? "Er is niet veel verschil tussen vóór en ná de brand. Het is vooral corona dat een wissel heeft getrokken, veel meer dan de brand."

"Na de brand gingen de kerkdiensten ook 'gewoon' door: aan de overkant in de Heeren van Limmen, en zaterdagavond in de protestantse kerk. En onze andere activiteiten gingen op andere locaties verder. Maar pandemie heeft ons pas echt beperkingen opgelegd. Dat maakte alles anders. Maar ook daar komen we samen doorheen."

Hij wijt dat aan de kracht en samenhorigheid van de vrijwilligers. Ook tijdens het herstel na de brand. "Ze hebben zo veel werk verzet, en gezorgd dat alle activiteiten door konden gaan. Maar het gaat veel verder: zij vormen het hart van de parochie. Ook nu."

Tekst gaat verder onder de foto

Pensioen

Johan Olling heeft zijn opvolger Mike Nagtegaal (37) de afgelopen anderhalve maand wegwijs gemaakt. En dan? "We blijven in Limmen wonen, in de buurt van onze kinderen. Nelleke, mijn vrouw, gaat over een half jaar ook met pensioen, dan bezinnen we ons op de toekomst."

Wellicht dat hij later nog wel iets voor de parochie gaat doen. "Maar ik moet eerst afstand nemen, want ik had wel door willen gaan", geeft hij ruiterlijk toe. Maar dat gaat niet. "Bovendien is mijn opvolger er helemaal klaar voor, dus moet ik weggaan en hem niet voor de voeten lopen."

Hobby's

En vervelen zal hij zich zeker niet. "We zijn gezegend met drie kleinkinderen en er zijn er nog twee op komst. Dus we zijn als opa en oma veel op pad in het dorp met de kinderwagen. En ik heb genoeg hobby's, hoor. Ik speel gitaar en heb m'n seizoenskaart bij AZ verlengd."

Maar eerst is het voor Olling vandaag de dag dat hij afwaait. Voor zijn laatste dienst zijn vijftig genodigden, (oud-)collega's en familieleden naar de Corneliuskerk gekomen. Met het afdoen van zijn gebedsmantel legt hij aan het einde van de dienst zijn werk neer.

De afscheids-kerkdienst is vanaf 10.00 uur online te volgen, en zal morgen door mediapartner Omroep Castricum op televisie worden herhaald.

Lees ook

💬 Wil je niets missen uit Alkmaar en omgeving?

Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]