Start van hoofdcontent

Noordkop & Texel

NL
V

Verslagenheid na verwoestende brand in restaurant op Texel: "Zomaar alles weg"

11 januari 2022, 16.15 uur · Aangepast 11 januari 2022, 18.02 uur · Door Hedwig Goudsmit & Wessel van Opstal

Bij de  brand van afgelopen nacht in een restaurant in De Cocksdorp op Texel is vrijwel het hele gebouw afgebrand. De brand ontstond vannacht iets voor 2.30 uur en groeide snel uit tot een grote brand. Brandweerkorpsen uit onder meer Den Helder moesten bijspringen om de brand onder controle te krijgen.

Brand verwoest restaurant in De Cocksdorp - NH Nieuws

Bij daglicht is goed te zien dat de schade enorm is. Van het restaurant is vrijwel niets meer over. Eigenaar Joost Oldenburg is erg geschrokken: "Ik ben een beetje van mijn apropos. Gelukkig zijn er geen gewonden. Maar wel een hele heftige gebeurtenis, zomaar alles weg. Toen ik hier aankwam viel het dak al naar beneden."

Knallen

Buurtbewoners vertellen aan NH Nieuws dat zij knallen hoorden voordat de brandweer aanwezig was. "Dat was wal even schrikken. De buurman had het als eerste door en heeft iedereen wakker gemaakt. Toen moest ik heel snel d'r uit en heb ik halsoverkop nog twee auto's bij het vuur weggehaald."

Volgens de Veiligheidsregio zijn knallen wel gebruikelijk, zeker bij grote branden: "Bij veel branden knalt er wel eens iets, zoals bijvoorbeeld een fietsband of een gasfles. We kunnen nu nog niet zeggen wat de knallen waren die buurtbewoners hoorden, maar het is redelijk gebruikelijk."

Tekst loopt door onder foto

Er is weinig meer over van het restaurant na de verwoestende brand - NH Nieuws / Hedwig Goudsmit

Brandweerlieden waren de hele nacht druk met naastgelegen panden. Dankzij hulp van brandweerkorpsen uit de regio, onder meer vanuit Den Helder, is de brand niet overgeslagen op de woningen naast het restaurant. De directe buurman van het restaurant is daar blij mee, al is het niet het belangrijkste: "Gelukkig zijn er geen gewonden. Voor al het andere ben ik gewoon verzekerd."

Buurtbewoners reageren aangeslagen door de brand. De ochtend na de brand komen veel omwonenden een kijkje nemen. "Het was een monumentaal pand dat nu in rook is opgegaan. Voor Joost (de eigenaar, red) is dit verschrikkelijk. Alles moet letterlijk weer vanaf de grond weer worden opgebouwd."

De brandweer weet nog niets over het ontstaan van de brand.

NH Nieuws / Hedwig Goudsmit

💬 Wil je niets missen uit de Noordkop?

Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]