Ga naar Content

Monumentale Bussumse kerk wordt verkocht: plek voor 35 appartementen

De Bussumse Verlosserkerk wordt verkocht. Als de politiek akkoord gaat, wordt de monumentale kerk grotendeels omgebouwd tot woningen. De kerk wordt al tijden niet meer gebruikt, omdat het aantal kerkgangers steeds verder afneemt. 

De Verlosserkerk op de hoek van de Ceintuurbaan en de H.A. Lorentzweg - Foto: NH Nieuws / Ingmar Meijer

Het gebouw op de hoek van de Ceintuurbaan en de H.A. Lorentzweg, bestaat uit drie delen. Naast de kerk is er een ontmoetingscentrum en de pastorie. In de plannen gaat niet alles op de schop, want duidelijk is dat de monumentale kerkzaal behouden moet blijven. Voor dit deel moet een 'passende bestemming' worden gevonden.

Een ander deel wordt dus omgebouwd tot woningen, een duidelijke wens gezien de woningnood die ook Bussum niet voorbij gaat. Er liggen al langer plannen op tafel. 

Ten opzichte van de oorspronkelijke plannen zijn er enkele wijzigingen doorgevoerd. Zo is de hoogte aangepast. In eerste instantie was het idee om vijf of zes verdiepingen te maken. Dat wordt nu een deel met drie etages en één van vier hoog. Tevens komen er zo'n 35 appartementen, waarvan een derde betaalbare huurwoningen moet zijn. Een eerder plan was dat er vijftig huizen zouden komen. 

Tekst gaat door onder de foto.

Ontmoetingscentrum Het Trefpunt is een bijgebouw van de kerk - Foto: NH Nieuws / Ingmar Meijer

Sinds 2015 heeft de Verlosserkerk met kerkzaal en ontmoetingscentrum de gemeentelijke monumentenstatus. Het gebouw, ontworpen in 1956, is eigendom van de Protestantse Gemeente Bussum.

Het genootschap wil het gebouw afstoten. Dat heeft alles te maken met de verminderde interesse voor de kerk en de kosten die gepaard gaan met het hebben van een pand.

Steeds minder kerkgangers

De krimpende kerkgemeente met nog 1.700 leden is al jaren op zoek naar een oplossing. Eerder heeft de kerkgemeenschap al onderzoek gedaan naar de verkoop van de grotere Wilhelminakerk aan het Wilhelminaplantsoen, op steenworp afstand in het centrum van Bussum. De afgelopen zes jaar zijn hierover gesprekken gevoerd met de gemeente.

Een vertrek uit het centrum bleek geen haalbare kaart, waardoor de Verlosserkerk in het vizier kwam. 

Politiek besluit over plannen

Morgenavond buigt de politiek van Gooise Meren zich over het herontwikkelingsplan van de Verlosserkerk. Hierin zijn de ambities, zoals behoud van de kerkzaal en de wonigbouwwens opgenomen.

Deze uitgangspunten zijn afgelopen jaar al besproken met onder andere omwonenden. De gemeente en de kerkgemeenschap hebben meerdere inspraakbijeenkomsten verzorgd, waarin het nieuwe gebruik van het gebouw en de ontwikkeling besproken zijn. Daarnaast is er al een zogeheten 'ambitiedocument'. Als de politiek een klap geeft op dit plan dan kan de huidige eigenaar op zoek gaan naar een koper.

Het is niet voor het eerst in Bussum dat een kerkgebouw een andere bestemming krijgt. Zo is jaren terug de Sint Vituskerk op de Brinklaan al omgebouwd. Na destijds jarenlange leegstand en veel verschillende ideeën die voorbij zijn gekomen, is uiteindelijk besloten er koopappartementen in te maken. 

De Verlosserkerk, een ontwerp uit 1956 - Foto: NH Nieuws / Ingmar Meijer

Meer nieuws uit 't Gooi?

💬 Blijf op de hoogte via onze Facebookgroep Nieuws uit 't Gooi. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws

📰 Volg de laatste berichtgeving altijd via NHNieuws.nl/Gooi

🔔 Download de app en krijg een melding bij belangrijk nieuws uit jouw buurt

📧 Stuur ons jouw tips op [email protected] 

✏️ Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]