Start van hoofdcontent

Alkmaar

NL
V

Rick Broers (26) probeert jaar lang te streamen: "Zelfs als ik slaap kijken er nog duizend mensen"

11 januari 2022, 11.19 uur · Aangepast 12 januari 2022, 07.34 uur · Door Tom Jurriaans

Het leven van Rick Broers uit Heerhugowaard is 24 uur per dag live te volgen op de website Twitch. Of hij nu gamet, een wandelingetje door de stad maakt of slaapt: dagelijks kijken er meer dan duizend mensen mee. "Ik zie het als een experiment om te kijken of ik het mentaal vol kan houden." 

Rick Broers

Aangezien we Rick niet te pakken krijgen via het 'ouderwetse' Facebook en we ook geen mobiel nummer kunnen vinden, bellen we maar op de bonnefooi aan bij zijn adres in Heerhugowaard. Na een paar minuten doet hij open en worden we hartelijk ontvangen. "Ik had net even een kleine pauze, maar loop maar mee naar boven en let vooral niet op de troep", vertelt hij lachend. 

De zolderkamer van waaruit hij 24 uur per dag live te zien is, valt op door het rode kinderbed in de vorm van een auto. Aan de muur hangen de hoofden van Jan Roos, Kees van der Staaij en Ferd Grapperhuis. "Die heb ik uit verkiezingsposters geknipt en het leek me wel geinig om die op te hangen voor op de achtergrond." 

Privacy

In het raamkozijn zien we de prijzen die hij voor zijn streams won bij de Dutch Stream Awards. Rick, die opgroeide in Schagerbrug, maakt al sinds 2014 video's op YouTube. Hij begon met gamevideo's, waarin hij Minecraft speelt en dat van commentaar voorziet.

Onder de naam Serpentgameplay is hij ook te zien op de streamingdienst Twitch, waar hij meer dan 200 duizend volgers heeft. Op dit moment is hij bezig met een zogenoemde subathon waarbij hij bijna altijd live te zien is. "Ik had al sowieso niet veel privacy, dus er is niet veel verschil. Ik ben wel elke dag een half uurtje weg om mijn vriendin wat aandacht te geven. Ze is het wel gewend, dat is ook de gozer waar ze voor gekozen heeft."

Ons bezoek blijft bij de kijkers niet onopgemerkt. Regelmatig horen we uit de luidsprekers een computerstem die de  verslaggever vragen stelt of het interview probeert te ontregelen. Kijk hier naar het bezoek van NH Nieuws aan Rick Broers (tekst loopt door onder video):

Rick Broers (26) probeert jaar lang te streamen: "Zelfs als ik slaap kijken er nog duizend mensen" - NH Nieuws

Het opgeven van privacy wordt volgens Broers wel goed beloond. Elke keer als een fan geld overmaakt, komen er drie minuten bij op de klok. De fans bepalen dus hoe lang hij blijft uitzenden. "Elke keer als hier de lichten gaan knipperen en je toeters en bellen hoort, is er weer geld gestort. Gemiddeld verdien ik zo'n duizend euro per dag. Als de fans het willen, houd ik het een jaar vol."

En dat is toch beter betaald dan leraar scheikunde, zijn vorige beroep. "Daar mag je twee weken voor gaan lesgeven." Bang dat fans het geld niet kunnen missen, is hij niet. "Ik neem aan dat mensen wel weten wat ze doen. Soms lappen mensen weleens vijfhonderd euro, dat is best een hoop geld. Ik probeer vaak wel te achterhalen of mensen het echt wel kunnen missen."

Slapend rijk 

Behalve het spelen van games, probeert Broers ook af en toe de deur uit te gaan of gasten uit te nodigen om de livestream grappig te houden voor de kijkers. "Ik ben nu bezig om een rondleiding te krijgen bij een fabriek in de buurt. Zometeen laat ik me ook schminken als Spiderman en soms zijn er ook fans die een leuk idee hebben."

Maar ook als het leven van Broers minder spannend is, kijken er nog gemiddeld duizend mensen. "Zelfs als ik slaap. Dat is best raar, maar ik denk dat mensen het ook doen voor de gezelligheid. Ze hebben het aanstaan op hun tweede scherm en vragen zich dan af wanneer ik wakker word. Je kunt het inderdaad wel slapend rijk worden noemen."

Rick Broers

💬 Wil je niets missen uit Alkmaar en omgeving?

Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]