Ga naar Content

Paasvee voor derde keer op rij afgelast: "We zagen een afgebakend terrein niet zitten"

Net als vorig jaar en het jaar daarvoor gaat Paasvee ook nu niet door. De organisatie is er anderhalve maand mee bezig geweest, maar moest concluderen dat het er niet in zat. "Als we het zouden organiseren, dan moest het op een afgezet terrein met een beperkt aantal bezoekers", zegt voorzitter Willem Keesom. "Dat zagen we niet zitten."

Foto: NH/ Matthijs Gemmink

De jaarlijkse landbouwtentoonstelling en het polderfestijn was in het eerste coronajaar een van de eerste grote evenementen dat moest worden afgelast. Ook vorig jaar ging het niet door. De hoop was dat het in 2022 wel kon worden gehouden, maar ook dat lukt niet.

"We hadden de Markt dan moeten afzetten, met een toegangscontrole moeten werken. Dat vraagt zoveel van de organisatie en zorgt voor veel extra kosten, dat we hebben besloten het niet door te laten gaan", zo zegt voorzitter Willem Keesom. "Bovendien was de kans zeer groot dat we een limiet aan mensen mochten toelaten. Normaal komen er zo'n 20.000 à 30.000 mensen, dat zouden er dan 10.000 à 12.000 zijn. We moesten al die mensen bij de ingang controleren, en de verantwoordelijkheid en kosten... we zagen het niet zitten."

Goede kant

Hoewel Paasvee pas op 6 april zou zijn, is nu al de knoop doorgehakt. Keesom: "Het leek eerst de goede kant op te gaan. Toen bleek dat Paasvee er zo uit zou komen te zien, hebben we een besluit genomen. Onze inzenders belden ons immers ook al vanwege hun voorbereidingen. En bovendien: we verwachten niet dat we over drie maanden alles weer mogen."

Er komt ook geen Paasvee later in het jaar. Alle hoop is nu gericht op een editie in 2023.

Paasvee is in 1893 voor het eerst in Schagen gehouden als landbouwtentoonstelling in aanloop naar Pasen. Zo kregen boeren de mogelijkheid om hun producten of dieren meer onder de aandacht van het publiek te brengen. Maar naast de commerciële doelstelling en het streven om boeren meer te laten samenwerken, zat er ook een wedstrijdelement in: vee werd gekeurd en er was nog meer aandacht voor de winnende slager.

Waar in het verleden veel meer landbouwtentoonstellingen waren, zijn er nu nog maar twee over in Nederland. Schagen is de enige landbouwtentoonstelling in de open lucht.

Lees ook

💬 Wil je niets missen uit de Noordkop?

Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]