Start van hoofdcontent

Haarlem

NL
V

Ilja mag geen derde vaccinatie van de GGD en krijgt ook geen corona-herstelbewijs

11 januari 2022, 07.31 uur · Door Marieke Pijlman

Ilja Mul uit Haarlem wil graag een derde vaccinatie tegen corona, om zo naar het buitenland te kunnen reizen. Maar de GGD weigert haar deze te geven. Ook krijgt ze geen corona-herstelbewijs, ondanks dat er antistoffen in haar bloed zijn aangetroffen wat zou wijzen op een eerdere besmetting. "Ik kan hier echt niet bij. Ik heb keurig gedaan wat ik moest doen, geluisterd naar de voorschriften van de GGD. En ben daar nu de dupe van. "

Ilja werd half maart 2020 flink ziek na een feestje bij haar thuis. Ook haar man en beide schoonouders werden ziek. Haar schoonmoeder werd zelfs zo ziek, dat ze lange tijd op de IC kwam te liggen. De GGD testte in die tijd nog niet op corona bij ziekteverschijnselen en ook mocht Ilja toen niet langs de huisarts.

Na een aantal weken knapten ze allemaal op, alleen kreeg Ilja haar geur en smaak maar niet terug. Daarom vroeg haar huisarts in oktober van dat jaar, een antistoffentest aan en die bleek positief te zijn. In juni van 2021 kreeg Ilja een oproep voor vaccinatie en ze was vastberaden om die te halen. "Ik stond te trappelen, ik had aan den lijve ondervonden hoe heftig corona kan zijn."

Aangezien Ilja corona had gehad, beoordeelde de GGD-arts op de vaccinatielocatie in Beverwijk, dat één vaccinatie voldoende was. Ilja stemde daarmee in en werd op 5 juni één keer gevaccineerd. "Ik kreeg daarna ook keurig een QR-code, nationaal en internationaal. Niks aan de hand."

Wel een booster

In december 2021 kreeg Ilja een oproep voor een boostervaccinatie en ook die wilde ze graag hebben. Op 29 december haalde ze de prik en ook die werd vastgelegd in haar QR-code. Er staat echter dat het haar tweede vaccinatie is en omdat ze toen ze corona had, niet officieel getest is door de GGD, krijgt ze geen officieel herstelbewijs. "Wie alleen kijkt naar mijn QR-code denkt dus dat ik wel volledig ben gevaccineerd, maar niet geboosterd. Onlangs kreeg ik een uitnodiging voor een persreis naar Oostenrijk. Toen ging mijn vaccinatie balletje rollen. Ik dacht: ik ben genezen, gevaccineerd en geboosterd. Dus een PCR-test en gaan. Maar omdat ik geen officieel herstelbewijs heb, gaat dat niet op."

Quote

"Ik hoef niet op plezierreisjes maar ik wel wel een volledige QR-code, 3 vaccinaties of alsnog een herstelbewijs"

Ilja Mul

Met het oog op de toekomst wil Ilja zich graag volledig laten vaccineren, maar dat lijkt vooralsnog niet te lukken. Ze heeft meerdere keren contact opgenomen met de GGD en ze krijgt als antwoord dat ze de tweede vaccinatie die ze niet heeft gehad, niet kan krijgen omdat ze al een booster heeft gehad. En daarmee moet Ilja het doen, tot haar grote schrik. "Als ik dat van tevoren had geweten, dan had ik in juni al aangegeven dat ik toch die twee prik wilde hebben. " 

Ilja baalt er flink van en snapt ook niet waarom die derde prik geen optie is. "Ik hoef niet op plezierreisjes (hoewel een vakantie op termijn best fijn is natuurlijk). Maar ik wil wel een volledige QR-code. 3 vaccinaties. Of alsnog een herstelbewijs."

GGD

De GGD laat in een reactie aan NH Nieuws weten dat het als een uitzonderlijk geval klinkt en te willen kijken naar een oplossing voor Ilja. Of die er ook komt, is nog onduidelijk. 

Dit is een bericht van de gemeenschappelijke nieuwsredactie

Meer nieuws uit Haarlem e.o.?

💬 Blijf op de hoogte via onze Facebookgroep Nieuws uit Haarlem en omgeving. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws.

📰 Volg de laatste berichtgeving altijd via NHNieuws.nl/Haarlem.

🔔 Download de app en krijg een melding bij belangrijk nieuws uit jouw buurt

📧 Stuur ons jouw tips op [email protected]

✏️ Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]