Start van hoofdcontent

'T GOOI

nl

Koffie schenken in winkels als coronaverzet van ondernemers: "Het is niet meer eerlijk"

10 januari 2022, 17.30 uur · Door Ingmar Meijer

Laat ons gewoon werken. Dat is het statement dat ondernemers uit Bussum, Huizen en Hilversum zaterdag hebben gemaakt in de richting van de beleidsmakers in Den Haag. Op het gratis kopje koffie in de winkels kwam heel veel publiek af. "Het valt niet meer te rijmen, daarom hebben we ook zoveel bijval gekregen."

Foto: Google Streetview

Een prikkel richting Den Haag is hard nodig, zeggen de ondernemers. Het water staat menig ondernemer aan de lippen. Het perspectief ontbreekt in deze huidige lockdown met de bijbehorende coronamaatergelen volkomen. "We weten dat ze in Den Haag genoeg op hun bordje hebben liggen, maar ze moeten ons niet vergeten", vertelt Kim Bakker, onderneemster van winkel By Loft in de Bussumse Spiegelstraat.

Er moest weer even aan de bel worden getrokken en daarom was er zaterdag een 'lieve, rebelse actie' in de ondernemersstraat in Bussum. De winkeldeuren gingen een paar uur open voor een gratis kop koffie. Voor veel deelnemers was deze actie spannend, maar de grote opkomst deed dat angstige gevoel snel vergeten. De reacties waren hartverwarmend, zo laten de winkeliers weten. Ook kregen ze veel steun. Niet alleen is het hen duidelijk dat er wat anders moet gebeuren, maar dat is ook bij hun klandizie goed doorgedrongen. 

Op afspraak werken

De ondernemers willen ondernemen. Het opengooien van de winkels is hun duidelijke oproep en dat is iets wat in hun ogen ook heel verantwoord kan. "We willen allemaal op afspraak werken. Dat is veilig te organiseren. Wij willen ons ook aan de maatregelen houden. Dan moet er wel intelligent beleid komen, zodat wij ons geld kunnen verdienen. In het recente verleden hebben we bewezen heel netjes te kunnen werken", is de opmerking van Bakker.

Daarnaast is de noodzaak om weer te ondernemen groot. Bij veel ondernemers staat het water tot de lippen. Bakker zegt dat menig ondernemer schulden heeft en daardoor nog wel verder moet. Dat is heel lastig nu het spaargeld er doorheen is en eerder verleende steun van de overheid met zeer beperkte omzet terug moet worden betaald.

Werken voor het geld

"Als ze ons op non-actief zetten, wat ze nu doen want we moeten dicht, dan moeten ze ons ook een vergoeding geven. Veel mensen zeggen dat we hulp krijgen van de regering, maar de aanvraag van de financiële hulp heeft mij meer geld gekost dan ik gekregen heb. Wij willen eigenlijk geen hulp, maar gewoon kunnen werken voor onze centen", zegt de Bussumse onderneemster. 

"We zijn heel lief begonnen, maar op een gegeven houdt het gewoon op"

Kim bakker onderneemster spiegelstraat

Het Bussumse initiatief is opgepikt door ondernemers uit andere gemeenten, zoals Den Haag, Eindhoven, Sittard en ook in Huizen. In Winkelcentrum Oostermeent volgde een aantal winkels het 'Spiegelstraatvoorbeeld'. "Ik had meteen zoiets van: dat moeten wij ook doen", meldt Petrouchka van Meggelen van kledingzaak Zuid7even. 

Vaste klanten kwamen in Huizen én ook bij het filiaal in Hilversum op de Gijsbrecht van Amstelstraat langs om het personeel vooral een hart onder de riem te steken en hun steun te betuigen. "Het was mooi om te zien dat ze meeleven en -denken."

Frustratie

De frustratie bij de ondernemers over de huidige coronamaatregelen is groot. Veel winkels kunnen alleen werken met een click and collect-systeem. Afhalen aan de deur, maar dat zet geen zoden aan de dijk, merken Bakker en Van Meggelen op. Dit is pappen en nathouden.

Het huidge beleid zirgt voor scheve gezichten. Terwijl de één de deuren dicht moet houden, is het druk bij de ander dei dezelfde producten verkoopt. "De Kruidvat is open, maar de Douglas is dicht. Het is niet meer eerlijk", luidt een voorbeeld van Bakker. Dat veel Nederlanders de afgelopen week zijn gaan winkelen over de grens, waar horeca en winkels open zijn, doet eveneens pijn.

"We zijn heel lief begonnen", meldt Bakker. "Op een gegeven moment houdt gewoon op. Wat wil deze regering? Als ze intelligent zijn, dan helpen ze ons hierin een weg te vinden, anders gaat iedereen underground werken", stelt ze. Beide vrouwen hopen snel op goed nieuws, maar houden hun hart vast als er deze week meer bekend wordt over de maatregelen na vrijdag 14 januari. 

Meer nieuws uit 't Gooi?

💬 Blijf op de hoogte via onze Facebookgroep Nieuws uit 't Gooi. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws

📰 Volg de laatste berichtgeving altijd via NHNieuws.nl/Gooi

🔔 Download de app en krijg een melding bij belangrijk nieuws uit jouw buurt

📧 Stuur ons jouw tips op [email protected] 

✏️ Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]