Brutaal Telstar maakt het FC Volendam knap lastig in interessante vissersderby

In de vissersderby heeft FC Volendam aan het langste eind getrokken. De koploper kwam vroeg op achterstand tegen een goed voetballend Telstar, maar repareerde voor rust nog de schade: 2-1. De Velsenaren hadden op basis van de eerste helft recht op meer, maar lieten een aantal grote kansen onbenut.

Robert Mühren met de inzet - Foto: Pro Shots / Vincent de Vries

Volendam begon met een opvallende opstelling, waarin Kevin Visser terugkeerde na achttien maanden blessureleed, Brian Plat ontbrak en Josh Flint de linksbackpositie vervulde. Het voelde onwennig bij Volendam en Telstar maakte daar heel handig gebruik van. De Witte Leeuwen kwamen binnen vijf minuten al op voorsprong via Glynor Plet. De 34-jarige spits kopte een hoekschop onberispelijk binnen: 0-1.

Tekst loopt door onder de tweet.

De Velsenaren lieten vervolgens het beste eerste half uur van het seizoen zien, waarin zij verreweg de betere partij waren. Dat betaalde zich uit in kansen voor Ozan Kökcü, debutant Randy Wolters en Rashaan Fernandes, die zijn inzet uiteen zag spatten op de lat. Volendam stond daardoor met de rug tegen de muur en had het moeilijk tegen de nummer zestien van de eerste divisie.

Ommekeer

Pas na een half uur was Volendam voor het eerst echt gevaarlijk. Gaetano Oristanio dreef doelman Ronald Koeman Jr. tot het uiterste met een technisch perfect uitgevoerde omhaal. Uit de daaropvolgende corner kopte Mike Eerdhuijzen de thuisploeg op gelijke hoogte: 1-1. Het spel golfde vervolgens op en neer aan De Dijk en er ontstond een aantrekkelijke wedstrijd.

Licht tegen de verhouding in kwam Volendam in de 37e minuut op voorsprong. Verdediger Siebe Vandermeulen ging in de fout en daar maakte Robert Mühren gretig gebruik van. De spits, die tot dan toe weinig in het spel voor kwam, snoepte de bal af en werkte de bal knap achter Koeman Jr.: 2-1. Dat was voor de Volendammer de twintigste treffer van het seizoen.

Ondanks die voorsprong zocht trainer Wim Jonk halverwege teleurgesteld de kleedkamer op.

Tekst gaat verder onder de video.

Wim Jonk baalt van de eerste helft - NH Sport / Edward Dekker

Tank is leeg

Na de rust was de wedstrijd wat bekoeld en meer in controle. Volendam stond positioneel beter en Telstar kreeg weinig mogelijkheden om eruit te komen. Het enterainment van de eerste helft was wel verdwenen en Volendam voerde een aantal wissels door. Franco Antonucci, die deze week werd gehuurd van Feyenoord, kwam binnen de lijnen. Het enige wapenfeit na de pauze van Telstar kwam van de voet van Plet die een bal te dun raakte na een prima aanval over de rechterkant.

Andries Jonker na het verlies tegen FC Volendam - NH Nieuws

Het was min of meer wachten totdat Volendam de score zou gaan uitbreiden. Via Mühren en  Oristanio kreeg de thuisploeg wel de kansen daarvoor, maar in de afwerking ontbrak het aan scherpte. De tank bij Telstar leek leeg na een intensieve eerste helft, waardoor Volendam de wedstrijd zonder problemen uit kon spelen.

Volgens Wim Jonk controleerde FC Volendam na rust het duel - NH Nieuws

Door de overwinning kan FC Volendam drie punten bijschrijven en komt het op 48 punten uit 21 wedstrijden. Telstar blijft steken op de 16e plaats met 20 punten. Volgende week speelt Volendam uit tegen NAC en Telstar krijgt MVV op bezoek.

Opstelling FC Volendam: Stankovic; Kasius, Mirani, Eerdhuijzen (A. Plat/63), Flint; Visser (Ben Sallam/56), Twigt (W. Ould-Chikh/46), Oristanio (Kaars/76); Van Mieghem, Mühren, El Kadiri (Antonucci/63)

Opstelling Telstar: Koeman Jr.; Zakir, Vandermeulen (Molenaar/46), Berenstein (Liesdek/76, Taha/78), Aktas; Overtoom, Fernandes, Van Doorm, Kökcü (Dijkstra/78), Wolters (Van Velzen/68); Plet