Ga naar Content

Léon de Haarlemse Elon Musk met 3D geprinte boten? "Musk wist ook niets van auto's"

Het is voorzichtig instappen in de Groene D3Aak zoals de boot van Léon Wokke heet. Vijf jaar lang heeft de Haarlemmer aan de ontwikkeling van deze boot gewerkt en dat is niet zonder reden: het vaartuig is gemaakt door een 3D-printer. 

Eerste 3D geprinte boot in Haarlem - NH Nieuws

"Welkom aan boord van de Groene Draak (je schrijft D3Aak) het eerste 3D geprinte Hollandse schip", zegt Wokke als hij geruisloos de elektrische motor start die aangedreven wordt door 4 accu's en gezamenlijk zorgen voor vijf uur vaarplezier. 

Friese Aak als voorbeeld

Bij het ontwerpen van de boot is er goed gekeken naar een Friese Aak die een platte bodem en hoge achterkant heeft.

"Ik vind dat gewoon een mooi en stoer ontwerp", zegt Wokke. "Dat zijn echt de oude Hollandse schepen en momenteel loopt Nederland best voor op het gebied van 3D-printen. Met dit schip breng ik die twee werelden na vijf jaar ontwikkelen samen."

Tekst gaat door onder de foto.

Léon Wokke op zijn 3D geprinte boot - Foto: Michael van der Putten/NH Media

Een robotarm, zoals we die kennen uit de auto-industrie, met daarop een soort grote slagroomspuit heeft de boot hier in Haarlem geprint. "Die robotarm beweegt eigenlijk niet 3D, maar 5D omdat je echt alle kanten op kunt gaan en dus niet als Lego-blokjes alleen omhoog gaat", aldus Wokke. 

"Uiteindelijk wil ik plastic uit zee gebruiken om te printen"

Léon Wokke

Ook is het mogelijk om het materiaal dat uit de spuit komt in verschillende diktes aan te brengen. "Hierdoor krijgen we de rondingen in het schip die er nu zijn. Aan de voor- en achterkant is hij hoger en dat komt door het dikker geprinte materiaal", zegt Wokke terwijl de boot geruisloos door het Spaarne glijdt. 

Het was een droom voor Wokke, die werkt als planner bij treinen, om deze boot te ontwikkelen. Hij hoopt er in de toekomst meer te kunnen bouwen om zijn uiteindelijke doel te kunnen waarmaken.

Plastic soep

Dat uiteindelijk doel is om de boot volledig te printen met het plastic dat nu nog in de oceanen rond drijft. "Het lijkt mij ontzettend mooi als we van al dat plastic dat uit het water wordt gevist een nieuw product kunnen fabriceren. Zo kunnen we het leven van dat plastic hergebruiken." 

Helaas moet Wokke daar nog wel even op wachten. "We kunnen dat plastic helaas niet recyclen, we hebben nog geen printers die dat plastic kunnen printen. Tot die tijd moeten we het dus doen met deze boot."

Dit is een bericht van de gemeenschappelijke nieuwsredactie

Meer nieuws uit Haarlem e.o.?

💬 Blijf op de hoogte via onze Facebookgroep Nieuws uit Haarlem en omgeving. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws.

📰 Volg de laatste berichtgeving altijd via NHNieuws.nl/Haarlem.

🔔 Download de app en krijg een melding bij belangrijk nieuws uit jouw buurt

📧 Stuur ons jouw tips op [email protected]

✏️ Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]