Ga naar Content

Stan Niesten groeit 'dankzij' corona: "In de VS gaan alle wedstrijden door"

Hardloper Stan Niesten is naar Amerika gegaan voor zijn studie en heeft daarin belangrijke vorderingen gemaakt. Mooi meegenomen is dat de masterstudent business administration aan de universiteit van Portland grote stappen heeft gezet in zijn ontwikkeling als atleet. En dat 'dankzij' corona. 

In de Verenigde Staten gaat de sportwereld heel anders om met het virus. Competitie is er heilig, lege stadions is een verschijnsel dat ze alleen uit Europa kennen. "Het is niet zo dat corona ontkend wordt", zegt hardloper Niesten, even terug in Beverwijk. "Maar sport is er nu eenmaal heilig. Niet te vergelijken met de cultuur in Nederland. Wedstrijden moeten in de VS altijd doorgaan." 

En dus heeft hij een voordeel op zijn Nederlandse collega's, die geen planning kunnen maken en daardoor structuur en ritme missen. "Balen natuurlijk voor ze, maar in Amerika kennen we deze situatie niet", zegt de specialist op de vijf en tien kilometer.

Tekst gaat verder onder de video

Stan Niesten - NH Nieuws

Hoewel zijn Nederlandse concurrentie niet slaapt ("Die trainen gewoon door"), heeft Stan Niesten (25) wel het voordeel zich in de collegekampioenschappen te kunnen meten met hardlopers die tegen de wereldtop aanschurken. "Het niveau is er erg hoog. Dat maakt je sterker. En dat terwijl wij qua grootte en budget niet zoveel voorstellen. En toch  doen we het hartstikke goed. Zelf heb ik wat last gehad van kleine blessures, maar ze zijn erg tevreden over me."     

Laatste semester

Volgende week gaat hij terug naar de staat Oregon voor zijn laatste semester. Bij terugkeer naar Nederland is hem er alles aan gelegen zich te plaatsen voor het EK in München. "Op de tien kilometer moet ik 28.15 minuten lopen. Dat betekent dat ik vijftien seconden sneller moet lopen dan mijn persoonlijk record. Een uitdagend maar realistisch doel."   

Op de langere termijn ziet Niesten toekomst in de marathon. "Met mijn bouw en duurvermogen zou ik daar geschikt voor moeten zijn. En ik neem de snelheid van de vijf en tien kilometer mee. Misschien dit jaar al, maar waarschijnlijk zal ik in 2023 mijn debuut op de marathon maken."     

Lees ook

Lees ook

Meer nieuws uit de IJmond?

💬 Blijf op de hoogte via onze Facebookgroep Nieuws uit de IJmond. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws

📰 Volg de laatste berichtgeving altijd via NHNieuws.nl/IJmond

🔔 Download de app en krijg een melding bij belangrijk nieuws uit jouw buurt

📧 Stuur ons jouw tips op [email protected]

✏️ Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]