Ga naar Content

Politiechef Frank Paauw blikt terug op afgelopen jaar

2021 was voor de Amsterdamse politiechef Frank Paauw een jaar vol pieken en dalen, met als absolute dieptepunt de moord op Peter R. de Vries. Afgelopen woensdag was Paauw te gast bij Lunchroom op NH Radio. Daar reageerde hij ook op het politiegeweld bij coronademonstraties en gaf hij een inkijk in zijn persoonlijke leven. 

Foto: AT5

Toen hij jonger was, wilde hij eigenlijk iets bij de luchtvaart doen, maar een baan als piloot of luchtverkeersleider is voor hem nooit een groot succes geworden. Na een tijd 'zwerven' en bedenken wat hij later wilde worden, kwam hij uiteindelijk via de officierenopleiding bij de politie terecht. "Ik heb er geen dag spijt van gehad. Ik zit er nu veertig jaar."

Dat ondanks de bewogenheid en nare dingen van het afgelopen jaar. "Dat is ook de reden dat je bij de politie gaat", vertelt hij. "Als je een heel rustig bestaan wil hebben, wil weten hoe laat je thuis bent en je wil 's avonds niet gebeld worden met nieuwe verrassingen, dan moet je dit niet gaan doen."

Moord op Peter R. de Vries

Een van die 'verrassingen' het afgelopen jaar, was de moord op Peter R. de Vries. Paauw werd thuis gebeld en moest direct in de auto stappen voor een overleg met de Amsterdamse driehoek en om de situatie te duiden. "De werkmodus staat dan aan, maar tegelijkertijd heb je ook door waar je in terecht bent gekomen. Het was heel bijzonder, in negatieve zin." 

Voor Paauw loopt het politiewerk en zijn persoonlijke gevoelens door elkaar. "Dat loopt gewoon door, dat zet ik niet uit. Het is niet zo dat ik nu aan het werk ben en dat ik vanavond pas bedenk hoe heftig het is, over wat er dan is gebeurd. Dat is zo bij meerdere incidenten, ook in het verleden."

De plek waar Peter R. de Vries werd neergeschoten - Foto: Inter Visual Studio / Sam de Joode

Geweld bij demonstraties

Het team van Paauw krijgt ook regelmatig te maken met geweld, maar recent vooral tijdens demonstraties tegen de huidige coronamaatregelen. "Ik denk eerlijk gezegd niet dat je kan begrijpen hoe dat voelt, tenzij je zelf slachtoffer van geweld bent geweest. Het is een risico van het vak, maar het went nooit." 

Op sociale media was de laatste dagen ook kritiek op het geweld dat de politie gebruikte tijdens de demonstraties. Paauw zegt hierover: "Geweld hoort nergens bij, maar soms is het niet te ontkomen. Wij hebben een geweldsmonopolie. Dit betekent dat wij als enigen geweld mogen gebruiken in vredestijd. Daar moet je zorgvuldig en transparant mee omgaan en daar kijken wij zelf ook kritisch naar." 

Successen van de recherche

Gelukkig kende 2021 voor Paauw ook hoogtepunten, met name de successen van de recherche. "Dat wordt vaak vergeten, de aandacht is meestal bij 'blauw' en de dingen die niet goed gaan."

Met de successen doelt hij op het decrypten van servers, waardoor de politie veel informatie krijgt over de georganiseerde misdaad in Nederland. Het gaat hierbij bijvoorbeeld over het ontrafelen van de communicatie tussen criminelen groepen. "Deze afdelingen die in 'het donker werken', die mogen ook eens goed beloond worden, vind ik."

Beluister de gehele podcast hier. 

💬 Wil je niets missen uit Amsterdam?

Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]