Ga naar Content

Telers de dupe van hoge energieprijzen: "Een bittere pil om te slikken"

De energieprijzen schieten door het dak en dat is een flinke klap voor veel telers in West-Friesland. "Dit gaan veel telers voelen", vertelt Pieter Beerepoot van Kwekerij Beerepoot in Zwaag.

Teler Arjan Kok aan het werk in zijn kas - Foto: Aangeleverde foto

Telers van bloemen, planten en groenten in de glastuinbouw worden het hardst getroffen door de prijsstijgingen op gas en elektriciteit, die de laatste tijd behoorlijk zijn gestegen. Dat blijkt uit een inventarisatie van het Tuinbouw Overlegteam, een initiatief van Glastuinbouw Nederland en Greenports Nederland.

Afgelopen week kwam het nieuws naar buiten dat steeds meer telers in Nederland de lichten in hun kassen geheel of gedeeltelijk uitdoen, zo ook in West-Friesland. Telers die al eerder van het gas zijn afgestapt en bijvoorbeeld zijn overgestapt op zonnepanelen of warmtepompen, plukken daar nu de vruchten van. Zij zijn voorlopig nog in de minderheid, schrijft de NOS.

Ook teler Arjan Kok van Kok Astilbe Flowers B.V. uit Westwoud maakt zich daar zorgen over. Op een areaal van ongeveer één hectare kweekt hij Astilbes, een zomerbloem. "De energieprijzen zullen blijven stijgen en dat is wel zorgelijk voor de toekomst", zegt hij.

Om zijn kwekerij te verduurzamen sloopt hij zijn oude kassen, waarna hij die inruilt voor moderne en toekomstgerichte kassen. En dat helpt, merkt Arjan Kok. "We hebben daardoor een redelijk laag energieverbruik, want die kassen zijn goed geïsoleerd."

Kouder in de kas

Steeds meer telers overwegen verduurzamingsmaatregelen en investeringen, want teruggaan in productie en temperatuur is volgens Kok geen goed idee. "We hebben ons plantmateriaal een jaar van tevoren ingekocht en opgekweekt", zegt hij. "Als we onze kassen kouder gaan zetten, dan kunnen we een deel van onze productie weggooien en draaien we verlies." Zo is hij al bezig met energiezuinige maatregelen, maar de stijgende energieprijzen hebben er wel voor gezorgd dat hij deze stap sneller heeft kunnen maken.

Eén van die maatregelen is het plaatsen van zogeheten luchtontvochtigingsunits, die draaien op een warmtepomp. "Zo kunnen we onze kassen dichthouden, en ontvochtigen zorgt voor een optimaal en schimmelvrij klimaat. Daarbij bespaart deze techniek ook op onze energiekosten", legt Kok uit. "Het is een besparing van 40 procent."

De kassen zijn gevuld met najaarssnijbloemen - Foto: Kwekerij Beerepoot in Zwaag

Hap uit winst

Sommige telers hebben minder of zelfs geen ruimte om te kunnen investeren in verduurzaming, zoals bij Kwekerij Beerepoot in Zwaag waar de kas is omringd door woningbouw. "We kunnen hierdoor onze kassen niet aansluiten op een warmtenet", vertelt teler Pieter Beerepoot aan NH Nieuws.

Op een areaal van bijna 1,5 hectare kweekt hij diverse snijbloemen. "De energieprijzen vielen vroeger veel lager uit. In augustus vorig jaar betaalden we veertien cent per kuub gas. Nu zijn er uitschieters van bijna twee euro per kuub gas. Iets wat nooit eerder is voorgekomen", rekent hij uit. "De prijzen blijven maar heen en weer schommelen."

Bij telers is het gebruikelijk om een deel van het gas al van tevoren in te kopen. Zo verzekeren ze zich tegen grote prijsschommelingen. "Maar dit hebben we niet kunnen incalculeren. We zijn nu genoodzaakt om veel minder te gaan verbruiken. Normaal gesproken is het rond de 16 graden in de kas, maar nu houden we de temperatuur rond de 12 graden", vertelt hij. "Mijn product kan dat ook hebben, maar het neemt wel een hap uit onze winst."

Grote energieslurpers

Volgens onderzoek van de NOS is de glastuinbouw een van de grootste gasverbruikers van Nederland. Volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek zijn ze verantwoordelijk voor zo'n 9 procent van het totale gasverbruik in Nederland. De energiekosten vormen volgens Glastuinbouw Nederland voor de gemiddelde glastuinbouwer zo'n 30 procent van de totale kosten.

Dit is een bericht van de gemeenschappelijke Westfriese nieuwsredactie

Meer nieuws uit West-Friesland?
💬 Blijf op de hoogte via onze Facebookgroep Nieuws uit West-Friesland. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws
📧 Stuur ons jouw tips op via [email protected] of app ons via 06-23405405
✏️ Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]