Start van hoofdcontent

Amsterdam

NL
V

Amsterdamse politie boos na mishandeling agent: "Het doet ook mentaal iets met je"

3 januari 2022, 18.13 uur · Aangepast 3 januari 2022, 21.32 uur · Door AT5/NH Amsterdam

De politie is boos over de mishandeling van de agent die gisteravond door een demonstrant uit zijn auto werd getrokken en werd mishandeld. Dat gebeurde nadat demonstranten bij het cellencomplex Flierbosdreef in Amsterdam Zuidoost aanwezig waren om te laten zien dat ze het niet eens waren met de arrestaties eerder op de dag op en rond het Museumplein.

Politie boos na mishandeling agent - NH Nieuws

Rond 20.30 uur zondagavond verzamelde een groep van ongeveer 30 tot 35 personen zich voor het cellencomplex. De groep demonstreerde in eerste instantie voor de vrijlating van een specifieke verdachte, een zelfbenoemde 'veteraan', zoals de politie hem noemt, maar al snel veranderde dat naar vrijlating van alle verdachten. 

"Een collega die de hele dag had gewerkt op het cellencomplex wilde met zijn collega in de politieauto stappen om naar zijn eigen bureau te gaan. Er liep toen iemand heel dreigend op hem af, waardoor hij zijn wapenstok pakte en in de auto wilde stappen. Vervolgens is hij door één van de demonstranten uit de auto getrokken, geslagen en echt zwaar mishandeld", dat laat Sara Tillart van de politie weten. 

Quote

"Je bent gewoon aan het werk, einde van je dienst en dan gebeurt je dit. Dit wil niemand."

SARA TILLART, POLITIE AMSTERDAM

Verboden demonstratie

De agent is in het ziekenhuis onderzocht en is inmiddels thuis. In de middag, tijdens de demonstratie zelf raakten er ook al vier agenten gewond. "Iedereen is boos, ik ben zelf ook boos. Ik heb de collega gesproken zojuist. Hij is erg ontdaan: dit doet fysiek iets met hem, maar ook mentaal. Je bent gewoon aan het werk, einde van je dienst en dan gebeurt je dit. Dit wil niemand."

Op de verboden demonstratie op het Museumplein waren ongeveer tienduizend mensen afgekomen. De demonstranten werden in eerste instantie toegelaten tot het plein, maar op een gegeven moment besloot de politie toch dat ze moesten vertrekken. Op de Van Baerlestraat stond een linie van de Mobiele Eenheid, waardoor de meute niet via die kant kon vertrekken. Dat resulteerde in opgehoopte mensenmassa's en geweldsescalatie.

Kritiek

Op sociale media uiten mensen veel kritiek op de politie. "Ik kan me goed voorstellen dat er bepaalde demonstranten en personen tussen waren die dachten dat ze geen kant op konden. Maar in eerste instantie was er wel de mogelijkheid om gewoon rustig de Lairessestraat in te gaan en hun weg te vervolgen." 

De politie zegt de inzet van agenten en ME'ers, zoals gebruikelijk, te evalueren. In totaal werden er tijdens de demonstratie dertig personen aangehouden, waarvan er maandag nog negen vastzitten. Ook meerdere demonstranten zijn gewond geraakt. Voor de mishandeling van de agent bij het cellencomplex zit nog een verdachte vast: een 47-jarige man uit Amstelveen. 

💬 Wil je niets missen uit Amsterdam?

Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]