Start van hoofdcontent

Haarlem

NL
V

Wonen in winkelpanden in Haarlemse Cronjéstraat lastig aan banden te leggen

3 januari 2022, 13.22 uur · Door Geja Sikma

Haarlem worstelt met het aan banden leggen van winkelpanden in de Cronjéstraat die tot appartementen worden omgebouwd. De gemeenteraad buigt zich over de vraag of  het bestemmingsplan snel moet worden aanpast. Het college van burgemeester en wethouders geeft hier niet de voorkeur aan, omdat er juridische risico's aan kleven. 

Google Streetview

Haarlem heeft de Generaal Cronjéstraat in het Haarlem-Noord bestempeld als hoofdwinkelstraat waar het winkelaanbod versterkt moet worden. Maar in het nu geldende bestemmingplan zijn woningen op de begane grond wel toegestaan. En daar wordt door de pandeigenaren steeds vaker gebruikt van gemaakt. 

De winkeliersvereniging vraagt al jaren aandacht van de gemeente voor dit probleem, zo blijkt uit onderstaande reportage van NH Nieuws. 

tekst gaat door na video 

Winkeliersvereniging Generaal Cronjéstraat bezorgd om woningen in winkelstraat - NH Nieuws

Schade claimen 

De gemeenteraad ergert zich hieraan, maar kan nu niets doen. Versneld het bestemmingsplan aanpassen is volgens het collegebestuur riskant. De vrees bestaat dat als pandeigenaren niet lang genoeg weten dat de regels anders worden, zij planschade zullen claimen bij de gemeente.

Als de wijziging via een een zogenoemd Omgevingsplan wordt geregeld, hebben de eigenaren naar verwachting zo'n drie jaar de tijd om de winkel als woning aan te passen, mochten ze dat willen. Dat heeft volgens B&W 'een actieve risicoaanvaarding'.  

En tot die tijd denkt Haarlem die woningtoename op de begane grond van de lange winkelstraat toch deels tegen te kunnen houden. Bij een functiewijziging van een pand moet namelijk voldaan worden aan de parkeernormen. "Meestal, maar niet altijd, kan er een betreffende aanvraag hierop worden afgewezen", staat in een nota waar de gemeenteraad zich binnenkort over zal buigen.

Meestal is er niet genoeg ruimte om parkeerplaatsen toe te voegen bij woningtoename in de stad. "Er is dus een mogelijkheid om de functie als winkel te beschermen, alhoewel deze niet volledig sluitend is."

Dit is een bericht van de gemeenschappelijke nieuwsredactie

Meer nieuws uit Haarlem e.o.?

💬 Blijf op de hoogte via onze Facebookgroep Nieuws uit Haarlem en omgeving. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws.

📰 Volg de laatste berichtgeving altijd via NHNieuws.nl/Haarlem.

🔔 Download de app en krijg een melding bij belangrijk nieuws uit jouw buurt

📧 Stuur ons jouw tips op [email protected]

✏️ Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]