Ga naar Content

Politie: vier agenten gewond bij coronaprotest Museumplein, dertig aanhoudingen

Bij het coronaprotest op het Museumplein in Amsterdam zijn volgens de politie vier agenten gewond geraakt. Dat gebeurde nadat demonstranten door een blokkade van agenten probeerden te breken.

Een politiehond heeft daarna een demonstrant gebeten. "De agenten maken het naar omstandigheden goed en de verdachten konden worden aangehouden", laat de politie vanavond weten. Er waren geen ambulances opgeroepen. 

Mishandeling

In totaal zijn er dertig verdachten opgepakt. Dat was vanwege mishandeling, verboden wapenbezit, belediging, het niet tonen van een identiteitsbewijs of het niet voldoen aan bevel of vordering.

Via sociale media was opgeroepen om om 12.00 uur te verzamelen op het Museumplein. Het was op dat moment ook druk. Volgens de politie stroomde het om 12.30 uur 'toch vol' met demonstranten.

Gefaseerd

"De politie heeft hierop gefaseerd opgetreden", laat de politie weten. "Demonstranten zijn eerst aangesproken en gewaarschuwd. Toen zij het plein niet verlieten, heeft de politie opgetreden door een ME-linie (Mobiele Eenheid) te vormen. Ook zijn er paarden en politiehonden ingezet en hebben een aantal agenten geweld moeten gebruiken."

De stoet demonstranten vertrok daarna naar het Westerpark. Daar hield Forum voor Democratie een bijeenkomst. Omdat het daar te druk was, vroeg de gemeente of de organisatie de deelnemers kon vragen afstand te houden.

Een deel van de demonstranten keerde, mogelijk mede vanwege een oproep van de organisatie, later in de middag terug naar het Museumplein. Alle demonstranten zijn inmiddels weer vertrokken. 

Lees ook

💬 Wil je niets missen uit Amsterdam?

Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]