Ga naar Content

Prijs oud papier nog nooit zo hoog, maar verenigingen profiteren er niet van

Een kilo oud papier was nog nooit zo duur. De prijs van oud papier en karton is sinds kort 150 euro per ton, dan wel 15 cent per kilo. Toch profiteert geen enkele vereniging in Hoorn van de opbrengst. En dat is niet eerlijk, vindt raadslid Roger Tonnaer van Fractie Tonnaer. Hij roept op om de vergoeding te verhogen. 

Foto ter illustratie - Foto: Adobe Stock

De prijs voor oud papier is het afgelopen jaar flink gestegen. En dat is goed nieuws voor de gemeenten, die verantwoordelijk zijn voor het ophalen hiervan. Maar ook voor de sportverenigingen, kerken en stichtingen is het een 'financiële meevaller'.

Voor Liefdewerk Oud Papier (LOP Zwaag), Interkerk, Showband Hoorn en voetbalverenigingen als Zwaluwen, HSV Sport, de Blokkers en Hollandia is het ophalen van oud papier een belangrijke bron van inkomsten. Het wordt bijvoorbeeld gebruikt om de begroting aan te vullen en sommige kunnen hiermee 'hun' vereniging draaiende houden. 

Om die reden brengen ze tientallen vrijwilligers op de been om het oud papier op te halen in de aangewezen wijken in Hoorn, Zwaag en Blokker. Vroeger gingen ze nog met hun eigen aanhangers en bestelbusjes op pad, door de nauwe straatjes. Maar tegenwoordig lopen ze meestal mee met de perswagens van afvalverwerkingsbedrijven HVC en Roele de Vries.

Die routes zijn zodanig ingedeeld dat elke papierophaler ongeveer hetzelfde bedrag krijgt. "Vorig jaar is er in Hoorn al bijna 60 kilo oud papier per huishouden opgehaald. In totaal telt de gemeente Hoorn bijna 33.000 huishoudens, dat komt dus neer op een totaal van bijna 1.900 ton", rekent woordvoerder Leoni Hagtingius van HVC uit.

Niet eerlijk

De vergoeding die HVC uitkeert, bedraagt 25 euro per ton (elke vier weken ophalen) en 35 euro per ton (elke twee weken ophalen). De hoogte van die vergoeding wordt door de gemeente zelf bepaald, iets wat al jaren hetzelfde bedrag is. En dat terwijl de prijs in Nederland is gestegen naar 150 euro per ton.

En dat is niet eerlijk, vindt raadslid Roger Tonnaer van Fractie Tonnaer. Hij roept dan ook op om die vergoeding te verhogen, zodat verenigingen en stichtingen kunnen meeprofiteren. "Verenigingen die oud papier ophalen, profiteren voorlopig niet van deze prijsstijging. Hoewel we ons ervan bewust zijn dat er - naast de opbrengsten - kosten worden gemaakt, begrijpen we niet waarom ze niet worden meegenomen."

Alle beetjes helpen

Eén van de betrokkenen die pleit voor een verhoging van de opbrengst is vrijwilliger Piet Stam van muziekvereniging Showband in Hoorn. Stam verzamelt al 50 jaar oud papier in de Kersenboogerd en kent de papierhandel als geen ander. 

Eén keer in de veertien dagen klimt hij achterop een perswagen en haalt hij samen met andere vrijwilligers het oude papier op in Hoorn. "De coronaperiode laat goed zien dat het zomaar kan zijn dat inkomsten van optredens en barbecuefeesten wegvallen. Dan is het fijn om iets achter de hand te hebben."

"Ik spreek niet voor mezelf, want veel verenigingen hebben het net zo zwaar, maar het zou fijn zijn als een deel van de opbrengst naar de vereniging toevloeit", zegt Stam. "Alle beetjes zouden helpen, want we helpen de gemeente ook."

Dit is een bericht van de gemeenschappelijke Westfriese nieuwsredactie

Samenwerking NH en WEEFF

Meer nieuws uit West-Friesland?
💬 Blijf op de hoogte via onze Facebookgroep Nieuws uit West-Friesland. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws
📧 Stuur ons jouw tips op naar [email protected] 
✏️ Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]