Ga naar Content

Gelderse radiozender verstoort communicatie luchtverkeersleiding Schiphol

Muziek in plaats van landingsinstructies: de afgelopen weken overkwam het piloten die hun toestel op Schiphol aan de grond probeerden te krijgen regelmatig. Een Gelderse radiozender verstoorde de frequentie die Luchtverkeersleiding Nederland (LVNL) gebruikt om naderende vliegtuigen te instrueren.

Luchtverkeersleiders in de toren op Schiphol - Foto: Luchtverkeersleiding Nederland

Dat meldt de luchtverkeersleidingsorganisatie. De zender uit Gelderland mocht wel uitzenden via FM, maar hield zich niet aan de regels en is daarom uit de lucht gehaald.

Vliegtuigen krijgen van de luchtverkeersleiders via radiotelefonie aanwijzingen of en hoe zij kunnen landen. Het verstoorde contact met de piloten had een gevaarlijke situatie op kunnen leveren: volgens LVNL had het er in het uiterste geval toe kunnen leiden 'dat vliegtuigen in het drukke luchtruim rond Schiphol elkaar te dicht naderen omdat een piloot de instructie te laat doorkrijgt'.

Etherpiraten

Dit jaar meldde LVNL nog tien andere soortgelijke gevallen bij de autoriteiten. Vaak ging het hierbij om zogenaamde 'etherpiraten', partijen die geen vergunning hebben om uit te zenden via FM.

Meer nieuws over Schiphol
📰 Al het nieuws over Schiphol vind je op nhnieuws.nl/schiphol 
💬 Tips over Schiphol- en luchtvaartverhalen zijn welkom op [email protected]
@
Volg luchtvaartverslaggever Doron Sajet op twitter

Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]