Ga naar Content

Hoorn trekt 150.000 euro uit om ijsbaan De Westfries te verduurzamen

IJsbaan De Westfries in Hoorn wordt verduurzaamd. Om dit te realiseren, worden er vierhonderd zonnepanelen op het dak van de ijsbaan geplaatst. Daarvoor is door de gemeente 150.000 euro vrijgemaakt. Naar verwachting starten de werkzaamheden in de zomer, aldus een woordvoerder. 

IJsbaan De Westfries in Hoorn - Foto: Optisport

De verduurzaming van de ijsbaan draagt bij aan het behalen van de doelstellingen om in 2040 klimaatneutraal te zijn. Dit geldt ook voor het gemeentelijke vastgoed in Hoorn, waarvan De Westfries één van de grootste is.

Uit berekeningen van het college blijkt dat er vierhonderd zonnepanelen veilig op de rand van het dak geplaatst kunnen worden. Ook heeft de gemeente al meerdere offertes mogen ontvangen en zijn er al partijen langsgeweest die voorstellen hebben gedaan. Inmiddels heeft Hoorn een rijkssubsidie aangevraagd.

De zonnepanelen kunnen jaarlijks gemiddeld 163 megawattuur aan elektriciteit opwekken, wat zo’n acht procent van het jaarlijkse verbruik van de ijsbaan is. "Om te besparen op energiekosten wordt de investering later weer terugverdiend", zegt woordvoerder Marloes Hoorn. 

Optisport is exploitant van de ijsbaan en ontvangt de opgewekte energie, meldt het college. Daarom stelt het college voor dat het bedrijf een jaarlijkse vergoeding moet betalen voor de stroom. Dit bedrag moet de investeringslasten en de jaarlijkse onderhoudskosten aan de zonnepanelen dekken, die over twintig jaar zijn verdeeld.

Besluit

De gemeenteraad wordt gevraagd om extra geld beschikbaar te stellen voor de ijsbaan. Het gaat om 150.000 euro. Op 25 januari wordt dit voorstel besproken en voorbereid in de raadscommissie, waarna de raad op 8 februari een besluit gaat nemen. "Daarna volgt er een aanbesteding. Het is nog niet bekend wie het werk gaat uitvoeren”, laat Marloes Hoorn aan NH Nieuws weten. "Naar verwachting kunnen de werkzaamheden in de zomer starten en zijn de panelen in het najaar klaar voor gebruik."

Locatiemanager Jakko Jan Leeuwangh, die de ijsbaan van de gemeente huurt, geeft aan dat ze hier al een tijdje mee bezig zijn. "Wij hebben aangegeven dat we willen meeprofiteren van de besparing op energiekosten en dat we toegewijd zijn om hieraan een bijdrage te leveren. Dat plan ligt er nu ook, het is een kwestie van wachten. In februari wordt er een besluit genomen."

Leeuwangh staat positief tegenover het plaatsen van zonnepanelen. "Het is sowieso een goed idee om op grijze energie te besparen en meer groene energie te gebruiken. We gebruiken veel elektriciteit om het ijs te maken en de banen te koelen, dus de opgewekte energie kunnen we meteen afnemen."

Bovendien is ook de grote ijshockeybaan in de zomer open. "Ook dat is gunstig, omdat we daarop kunnen besparen."

Dit is een bericht van de gemeenschappelijke Westfriese nieuwsredactie

Meer nieuws uit West-Friesland?
💬 Blijf op de hoogte via onze Facebookgroep Nieuws uit West-Friesland. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws
📧 Stuur ons jouw tips op via [email protected] of app ons via 06-23405405
✏️ Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]