Ga naar Content

OM eist voorwaardelijke werkstraf tegen agent voor geweld bij aanhouding

Een 31-jarige agent heeft vandaag te horen gekregen dat het Openbaar Ministerie (OM) een voorwaardelijkse werkstraf van 24 uur tegen hem eist. De politieman zou vorig jaar een aan te houden verdachte in Hilversum hebben mishandeld. 

Foto: AdobeStock

Anderhalf jaar terug vond het incident plaats. Samen met een collega was de agent op 25 april 2020 aan het surveilleren in Hilversum. Het duo zag een auto rijden met hierin vier mensen, wat in strijd was met de toen geldende coronamaatregelen. De twee agenten spraken de mannen aan. Dat was voor één van hen aanleiding om zich provocerend te gedragen.

Vervolgens gebruikte de agent pepperspray en sommeerde hij de man op zijn knieën te gaan zitten. Daar had de man geen trek in. Nadat hij geen gehoor had gegeven aan wat hem was opgedragen, gaf de agent hem twee schoppen tegen zijn billen. 

De grens van de bevoegdheid

Beelden van omstanders wijzen uit dat de man zich op dat moment niet meer verzette. Tevens had de agent hem niet gewaarschuwd dat hij geweld zou gaan gebruiken. Zo wordt het trappen namelijk wel aangemerkt. "Hiermee is de agent de grens van zijn bevoegdheid om geweld te gebruiken overgegaan", stelt het OM in een persverklaring. 

Tevens heeft de aangehouden man aangifte gedaan van meineed. In het proces-verbaal stond dat hij tegen zijn benen was geschopt, terwijl hij tegen zijn achterwerk was getrapt. De agent heeft verklaard dat hij op het moment van schrijven van het proces-verbaal in de veronderstelling was dat hij de man echt tegen zijn benen had geschopt.

De officier van justitie heeft aangegeven dit een geloofwaardige verklaring te vinden. Daarom is vrijspraak gevraagd voor meineed, omdat de agent geen opzet zou hebben gehad in het vals opmaken van het proces-verbaal. 

Niet vol uitgehaald

Bij haar eis woog de officier van justitie mee dat het slachtoffer zichzelf in deze situatie had gebracht door de coronamaatregelen te overtreden en zich te verzetten. Daarnaast is het niet zo dat de agent vol heeft uitgehaald. Ondanks dat moeten de trappen wel als 'disproportioneel worden gezien', aldus het OM. Een straferechterlijke reactie is op zijn plaats is de toevoeging.

"Alles afwegende eist de officier van justitie een werkstraf van 24 uur voorwaardelijk", meldt het OM. De rechtbank doet uitspraak op woensdag 12 januari 2022.

Meer nieuws uit 't Gooi?

💬 Blijf op de hoogte via onze Facebookgroep Nieuws uit 't Gooi. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws

📰 Volg de laatste berichtgeving altijd via NHNieuws.nl/Gooi

🔔 Download de app en krijg een melding bij belangrijk nieuws uit jouw buurt

📧 Stuur ons jouw tips op [email protected] 

✏️ Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]