Start van hoofdcontent

BOVENKARSPEL

nl

Hoe molen Ceres twee jaar na felle oudjaarsbrand uit de as herrees

28 december 2021, 16.00 uur · Aangepast 29 december 2021, 09.25 uur · Door Marije de Nijs

Je mag het gerust een wonder noemen. Op oudjaarsavond – in 2019 – brandde de molen Ceres in Bovenkarspel zo goed als af, en leek rijp voor de sloop. Maar nog geen twee jaar later ziet de molen er weer uit als vanouds. Verslaggever Maarten Edelenbosch volgde het proces in de afgelopen twee jaar en maakte er een documentaire over.

"Op die oudjaarsavond kwamen al snel filmpjes binnen op mijn telefoon", vertelt Edelenbosch. "Ik moest de volgende dag werken, en stond daar al vroeg. Alleen een zwart geblakerd karkas en de metalen wieken waren nog over. Voor mij was het niet de vraag of, maar wanneer ze de molen zouden slopen."

Maar al vrij snel blijkt het haalbaar te zijn om de molen toch te restaureren. Omdat het om een monument gaat, is het niet een kwestie om snel een nieuwe molen te bouwen. Het verbrande hout dat nog goed genoeg en bruikbaar is, wordt zoveel mogelijk hergebruikt. 

Samenleving in actie

Grootste struikelblok is nog wel het geld. De verzekering keert tweeënhalf ton euro uit, terwijl er 700.000 euro nodig is. Onmiddellijk komt de samenleving in actie en wordt er op allerlei manieren geld ingezameld. Zo verzamelt de 8-jarige Rens een jaar lang lege flessen in en haalt daar 3.300 euro mee op. 

Het winnen van de Molenprijs van 75.000 euro en een subsidie van 250.000 euro van de provincie Noord-Holland, zorgen ervoor dat er genoeg geld is om de molen te herbouwen. Iets wat vooral kan, omdat de molenaars en vrijwilligers het meeste werk zelf doen.

Wanneer te zien

De documentaire 'Het wonder van Molen Ceres: twee jaar na de brand' is vanavond om 18.00, 20.00 en 22.00 uur te zien op tv bij NH Nieuws (Ziggo: kanaal 30 en KPN: kanaal 509).

Daarnaast is de documentaire ook meerdere malen te zien bij mediapartner streekomroep WEEFF (Ziggo: kanaal 45 en KPN: kanaal 1359).

"Ik ben na de brand vaak bij de molen geweest. Iedere keer was ik onder de indruk van het vakmanschap, maar ook de snelheid waarmee de molen werd gerestaureerd", vertelt verslaggever Edelenbosch.

Twee weken geleden draaide Ceres weer z'n eerste rondjes. "Ik vind het echt een wonder, en ook mooi om te zien hoe de samenleving erachter ging staan. Daarnaast hadden we ook nog zoveel mooie beelden, dat de restauratie wat ons betreft een documentaire verdiende."

In de documentaire komen behalve de molenaars en inwoners van Bovenkarspel, ook burgemeester Ronald Wortelboer, Timo Kwast van de brandweer Stede Broec, een lid van de historische vereniging Oud Stede Broec en Ceres-kenner Peter Ruitenberg aan het woord.

NH Nieuws

Meer nieuws uit West-Friesland?
💬 Blijf op de hoogte via onze Facebookgroep Nieuws uit West-Friesland. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws
📰 Volg de laatste berichtgeving altijd via weeff.nl
🔔 Download de app van WEEFF en krijg een melding bij belangrijk nieuws uit jouw buurt
📧 Stuur ons jouw tips op via [email protected] of app ons via 06-23405405
✏️ Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]