Start van hoofdcontent

West-Friesland

NL
V

Kinderen Mijntje B. tevreden met straf voor hun moeder, verdachten in hoger beroep (update)

24 december 2021, 17.31 uur · Aangepast 29 december 2021, 18.33 uur · Door Maarten Edelenbosch

De kinderen van Mijntje B. zijn tevreden met de straf die hun moeder heeft gekregen voor de moord op hun vader Martin Griep. Dat laten ze weten aan NH Nieuws/WEEFF. De 63-jarige vrouw werd veroordeeld tot 18 jaar cel. 

Uitspraak tegen Mijntje B. in rechtszaak Martin Griep - NH Nieuws

De drie kinderen zijn altijd overtuigd geweest van de schuld van hun moeder, maar waren vooraf gespannen voor de uitspraak. In de zaal klonk na het uitspreken van de straf: 'yes'. "We zijn niet opgelucht, maar wel tevreden dat de rechter hetzelfde denkt als ons en dat het nu bewezen is verklaard", vertelt één van hen. 

Mijntje B. ontzet door uitspraak

Mijntje B., die de uitspraak vanuit de gevangenis volgde, hoorde het hoofdschuddend en trillend aan. Ze heeft altijd ontkend haar man te hebben gedood. Maar volgens de rechter is de vrouw verantwoordelijk voor een koelbloedige moord. 

"U heeft zich schuldig gemaakt aan de moord op Martin Griep. Uw echtgenoot met wie u vele jaren getrouwd was. U heeft hem met een vooropgezet plan op Eerste Paasdag 2020 in zijn eigen woning doodgeschoten."

Wisselende verklaringen medeverdachte

De rechter baseerde zich mede op de verklaringen van Marcus P. bij de politie. Huisvriend van de familie, en medeverdachte. Hij vertelde Mijntje B., op wie hij verliefd was, te hebben geholpen met het kopen van een wapen. En na de moord met het verkrijgen van een alibi en het weggooien van de kleren die ze droeg en het pistool. Voor zijn rol moet hij tien jaar de cel in.

Op zijn aanwijzen werd het wapen teruggevonden, maar forensisch onderzoek leverde niks op. Tijdens de zitting begin december legde P. wisselende verklaringen af. Volgens de advocaat van Mijntje B., Yehudi Moszkowicz, was zijn verhaal onbetrouwbaar. En zou P. de moordenaar zijn geweest. Maar volgens de rechter is daarvoor geen bewijs.

Dat P. wisselend heeft verklaard was ook de rechter niet ontgaan. "Hij kwam op zitting wat wisselend en inconsequent over in zijn verklaringen. Maar de rechtbank vindt dat zijn verklaringen op heel belangrijke punten steun vinden in het dossier en ander bewijs. En daarom is de rechtbank toch van zijn verhaal uitgegaan", aldus persrechter Myra Lamboo.

Hoger beroep

De zaak krijgt nog een vervolg, want beide verdachten gaan in hoger beroep tegen hun straf. Moszkowicz, die in het buitenland is, gaf daarbij geen uitleg. De advocaat van Marcus P., Mark Jan Bouwman noemt het: "Een zeer teleurstellende uitspraak. Ten opzichte van Mijntje B. is zijn rol onjuist gewogen."

Het Openbaar Ministerie beraadt zich nog op die uitspraak. Het instellen van hoger beroep kan nog tot 7 januari.

"Geen enkele straf zal voor cliënten ooit genoeg zijn om echt recht te doen aan het leed dat hen is aangedaan door het doden van hun geliefde vader. De door de rechtbank opgelegde straf was wel het minimale waar zij op gehoopt hadden. Het is pijnlijk voor cliënten dat zij de zaak voorlopig nog niet kunnen afsluiten, maar gezien de houding van de veroordeelde moeder was een hoger beroep eigenlijk onvermijdelijk", reageert advocaat Sébas Diekstra hierp, die twee kinderen van Martin Griep bijstaat. 

Meer nieuws uit West-Friesland?
💬 Blijf op de hoogte via onze Facebookgroep Nieuws uit West-Friesland. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws
📰 Volg de laatste berichtgeving altijd via weeff.nl
🔔 Download de app van WEEFF en krijg een melding bij belangrijk nieuws uit jouw buurt
📧 Stuur ons jouw tips op via [email protected] of app ons via 06-23405405
✏️ Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]