Start van hoofdcontent

BROEK IN WATERLAND

nl

Een zwaar vuurgevecht op een regenachtige middag: verslaggever Mischa blikt terug

29 december 2021, 07.30 uur · Aangepast 30 december 2021, 18.09 uur · Door Mischa Korzec

Het jaar zit er al weer bijna op. Het was er weer één met veel verschillende verhalen. Deze dagen blikken onze verslaggevers terug op het verhaal wat hen het meest is bijgebleven. "Terwijl er door luisteraars gestreden werd om een luxe ontbijt, keek ik naar de nasleep van een enorm vuurgevecht."

Net na de lunch hoorden we sirenes en het gedreun van een helikopter. Het was een miezerige woensdagmiddag. Normaal zouden de kinderen na school nog buiten hangen, maar vanwege het slechte weer zijn ze snel naar huis gekomen. We klommen naar zolder en keken uit het raam om te kijken of er iets te zien was. Twee grote zwarte rookpluimen stegen op boven de huizen in Broek in Waterland. Snel pakte ik mijn telefoon en zei tegen mijn kinderen dat ik er even heen ging om een foto te maken van een brandje. "Ik ben zo terug." Ik wist niet dat de politie op dat moment in doodsangst verkeerde tijdens een zwaar vuurgevecht.

Zwaailichten en afsluitingen

Buiten werd snel duidelijk dat er meer aan de hand was. Op het eind van de straat waren er veel zwaailichten van de politieauto's te zien. De weg was afgesloten en ondanks de regen was de halve buurt uitgelopen om te kijken wat er aan de hand was. Er werd gesproken over straatraces in de wijk, een andere buurman had schoten gehoord.

Ik fietste een zijstraat in om de politieblokkade te ontwijken en zo sneller bij de 'brand' te komen. Bij een pleintje aan een vaart zag ik aan de overkant een weiland dat bezaaid was met politie. Er waren agenten bezig met mannen tegen de grond te houden. Verderop stond een groep politiemensen rond een collega die duidelijk bezig was iemand te reanimeren. In het weiland lag een motor op zijn kant en in de sloot lag een auto terwijl de lucht zwart kleurde van de rook.

"We zijn nu bezig met het spel"

redacteur NH Radio

Ik zocht onmiddellijk contact met de redactie en belde daarna de radio. "We zijn nu bezig met het spel", kreeg ik te horen toen ik zei dat ik zo snel mogelijk op de radio verslag wilde doen.  Het was een botsing van twee werelden: terwijl er door luisteraars gestreden werd om een luxe ontbijt keek ik na de nasleep van een enorm vuurgevecht. Zoiets duurt op zo'n moment altijd langer dan je denkt want al snel mocht ik live op de radio.

Overvaller op de vlucht

Terwijl de overvallers werden afgevoerd en de reanimatie gestopt, kwamen er ook zwaarbewapende agenten van het arrestatieteam op het pleintje waar ik verslag deed. Ze maanden bewoners binnen te blijven. Ook ik mocht het plein niet meer verlaten, want er zou nog een zwaarbewapende verdachte op de vlucht zijn. Er werden sporen gevonden in het gras aan de vaart waar ik in de buurt stond. Was de overvaller hier overgezwommen en uit het water naar het pleintje gekropen? Waren de sporen van mij? Al snel kwam er veel meer bewapende politie met strakke gezichten op het plein. Ik belde naar huis om tegen mijn kinderen te zeggen dat ze de deur op het slot moesten doen en op zolder lekker filmpjes moesten kijken. Dat hadden ze al gedaan, omdat mijn jongste op de klassenapp het hele wildwestgebeuren tot in detail kon volgen. 

Tekst loopt door onder de video

Schietpartij in het weiland van Broek in Waterland - NH Nieuws

Hoe groot het vuurgevecht was bleek al snel op de vele filmpjes die omstanders en bewoners hadden gemaakt op hun telefoon. Doordat ik me aan de 'verkeerde kant' van de politieafsluiting bevond, kon ik snel in contact komen met bewoners die alles gezien en gefilmd hadden. Uiteindelijk werd het plein vrijgegeven en mochten mensen hun huis weer uit. De overvaller bleek zich in een kliko verschanst te hebben.

Het bleek te gaan om een zwaarbewapende mix van Belgische en Franse criminelen, die even daarvoor een waardetransport bij Schöne Edelmetaal aan de Meeuwenlaan in Amsterdam hadden overvallen. Hun vluchtwagens hadden ze op de grens van Broek in Waterland en Amsterdam in de fik gestoken. Daarna gingen ze ervandoor in vluchtauto's. Een van de vluchtauto's was tegen een boom in een tuin aangereden en de ander was in een sloot gereden. Na een korte vluchtpoging, waarbij er veel geschoten werd, konden de overvallers ingerekend worden. Een 47-jarige Fransman overleefde het niet en vond in een nat weiland in Broek in Waterland zijn einde.

Het dorp bleef nog lang onderwerp van gesprek. De straat waar de kogelgaten nog in de ramen en deuren zaten werden bezocht door media en ramptoeristen. Er was aandacht voor de slachtoffers en op de basisschool werd het besproken met de kinderen. Langzaam sleet die heftige woensdagmiddag bij sommigen, terwijl anderen nog opschrikken als ze een sirene horen. 

💬 Wil je niets missen uit Zaanstreek-Waterland?

Taalfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]