Ga naar Content

KNRM brengt kerstverrassing naar eenzame dobberende zeelieden

Ook tijdens de kerst liggen er schepen voor anker voor de kust, omdat schepen niet onbemand voor anker mogen liggen vieren bemanningen noodgedwongen kerst op zee, ver van familie en vrienden. Om dat leed te verzachten rukten redders van de KNRM uit om de ankerliggers een kerstverassing te bezorgen.

KNRM bezorgt kerstverrassing aan eenzame zeelui - NH Nieuws

Voor de kust van IJmuiden liggen in de week voor kerst zeker tien schepen voor anker. Ze wachten op lading of een plek in de haven.  Op ieder schip een kleine bemanning voor de veiligheid, pechvogels die noodgedwongen de kerst doorbrengen op volle zee. Om dat leed te verzachten rukten vrijwillige redders van de KNRM uit om kerstbroden bij de schepen te bezorgen.

Pleister op de wond

"Het is de derde kerst dat de KNRM vrijwilligers in IJmuiden zeelieden met een kerstbrood verrassen", vertelt Martijn Bustin van de KNRM. Het idee is ooit ontstaan uit de gedachte dat het meestal geen leuke situatie is als de reddingsboot langszij komt.

"Daarom leek het ons leuk om nu eens een keer langszij te komen met iets leuks, een kerstgeschenk in dit geval", vertelt Bustin. Het kerstbrood is bedoeld als pleister op de wond voor de bemanning die vaak ver van huis is en zonder vrienden en familie de kerst moet vieren.

Een beetje kerstman

Bustin vertelt verder dat het heel leuk is om de mensen aan boord te verrassen maar dat het voor de vrijwilligers ook een goede oefening is. "We gebruiken de actie ook om te oefenen, we gaan natuurlijk niet zomaar heen en weer" aldus de redder.

 

"Je voelt je af en toe echt de kerstman"

martijn Bustin - knrm

Toen de redders uitrukten vorig weekend hing er een dichte mist op de Noordzee en moest er op de radar vertrouwd worden om de schepen te kunnen vinden. "We oefenen het varen op de radar en het langszij komen en daar dan ook lang genoeg blijven stilliggen tijdens de actie" zegt Martijn Bustin.

Het is oefenen maar dan wel met een speciaal kersttintje. "Je voelt je af en toe echt de kerstman", zegt Bustin.

Wantrouwen

Als de redders hun komst per boordradio aankondigen voelen ze soms ook wantrouwen. "Je moet je voorstellen dat de bemanning op zo'n schip voorzichtig is", legt Martijn Bustin uit. "Ze varen niet alleen op de Noordzee maar ook op zeeën waar ze soms te maken hebben met piraterij, je moet dus goed duidelijk maken wat je komt doen."

Als duidelijk geworden is dat de redders iets komen brengen en niets komen halen worden ze meestal enthousiast ontvangen. "Het is mooi om die blije gezichten te zien en je hoort dan ook heel vaak 'thank you, thank you'", aldus Martijn Bustin van de KNRM in IJmuiden.

Meer nieuws uit de IJmond?

💬 Blijf op de hoogte via onze Facebookgroep Nieuws uit de IJmond. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws

📰 Volg de laatste berichtgeving altijd via NHNieuws.nl/IJmond

🔔 Download de app en krijg een melding bij belangrijk nieuws uit jouw buurt

📧 Stuur ons jouw tips op [email protected]

✏️ Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]