Ga naar Content

Meeste scholen in Amsterdam volgens wethouder goed geventileerd: "Soms kwestie van raampje openzetten"

D66 vroeg vanmiddag in de Amsterdamse gemeenteraad aan onderwijswethouder Marjolein Moorman (PvdA) om de lange kerstvakantie goed te gebruiken en de luchtventilatie op alle Amsterdamse scholen op peil te brengen. 

Foto:

Volgens D66-raadslid Ilana Rooderkerk is de ventilatie van 1 op de 3 middelbare scholen en op 15 procent van de basisscholen nog onvoldoende: "Dat betekent dat nog steeds honderden kinderen op ruim 60 scholen in Amsterdam les krijgen in slecht geventileerde klassen. Dit heeft vele corona-uitbraken tot gevolg. Er wordt vanuit het stadhuis vaak genoeg getwitterd over wat er in Den Haag moet gebeuren. Maar wij gaan over de schoolgebouwen. We kunnen dit zelf gaan doen." 

Maar volgens Moorman loopt Amsterdam juist voor op de rest van Nederland. Sinds 2015 wordt de luchtkwaliteit in schoolgebouwen aangepakt, omdat dat gunstig is voor de schoolprestaties: "In een tijd dat we nog helemaal niet van corona hadden gehoord."

"Er wordt vanuit het stadhuis vaak genoeg getwitterd over wat er in Den Haag moet gebeuren, maar wij gaan over de schoolgebouwen"

d66-raadslid ilana rooderkerk

Moorman is het er verder niet mee eens dat scholen die nog niet aan de beurt zijn geweest, dat daar de ventilatie onder de maat zou zijn: "Het feit dat ze niet zijn aangepakt wil niet zeggen dat ze slecht geventileerd zijn. Soms is het ook gewoon een kwestie van een raampje openzetten. We doen zoveel we kunnen in deze tijd, dat doen we voor corona maar ook voor het leerproces." 

Eind volgend jaar zijn er volgens de wethouder nog maar 11 scholen in Amsterdam die nog geen nieuw ventilatiesysteem hebben, een groep die overblijft omdat ze het zelf niet wil of omdat ze tegen andere praktische obstakels aanloopt. De vragen van coalitiepartner D66 werden door Moorman overigens niet heel warm onthaald: "Uw vragen impliceren dat we sneller zouden kunnen, maar dat niet doen."

Rooderkerk blijft vinden dat het tempo omhoog moet en dat de kerstvakantie ook wordt gebruikt om op alle scholen CO2-meters te plaatsen. 

💬 Wil je niets missen uit Amsterdam?

Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]