Ga naar Content

Bijna helft van onderzochte besmettingen in Amsterdam is omikronvariant

Het aandeel van de omikronvariant bij onderzochte besmettingen in Amsterdam is in acht dagen tijd gestegen van 4 naar 48 procent. Dat meldt het Argos-consortium, een samenwerking van de GGD Amsterdam en Amsterdam UMC. Daarmee is de nieuwe variant bijna dominant in de stad.

Foto: AT5

Bij een steekproef op 20 december bleek het in 46 van de 95 onderzochte coronagevallen om de omikronvariant te gaan.

Het ziet er naar uit dat de omikronvariant veel besmettelijker is dan de deltavariant die nu nog dominant is in de rest van Nederland. Er zijn zorgen dat de huidige vaccins minder goed werken, verder is er nog veel niet bekend. ''Het risico op ernstige ziekte is in ieder geval niet groter, zo lijkt het", zei viroloog en OMT-lid Menno de Jong eerder tegen AT5

Zuid-Afrika

Eind november maakte Zuid-Afrika voor het eerst melding van de omikronvariant. Het luchtruim in Nederland werd voor zuidelijk Afrika snel na de ontdekking gesloten. Passagiers van twee vluchten uit Zuid-Afrika moesten bij aankomst worden getest. Van de 624 passagiers hadden 61 corona, waarvan 13 de omikronvariant. 

Op 8 december testten twee Amsterdammers positief op de omikronvariant zonder dat ze gereisd hadden. Dat betekende dat ze de omikron in Amsterdam hadden opgelopen en de virusvariant zich dus lokaal aan het verspreiden was. 

Om deze inhoud te kunnen zien, moet je cookies accepteren.
Om deze inhoud te kunnen zien, moet je cookies accepteren.

Lees ook

💬 Wil je niets missen uit Amsterdam?

Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]