Ga naar Content

Zorgen middelbare scholen door zoveelste lockdown: meer sombere leerlingen

Middelbare scholen in Haarlem zagen de lockdown, die afgelopen zaterdag werd aangekondigd, totaal niet aankomen. "Dit hadden we niet meer verwacht voor kerst", zo vertelt Jan-Mattijs Heinemeijer, rector van het Mendelcollege. Hij en zijn collega's van andere scholen hebben snel moeten schakelen. "Het loopt allemaal, we hebben gisteren alle ouders gemaild, maar ik maak me wel zorgen over de leerlingen."

Foto: Helene Wiesenhaan/BSR Agency

Vooral het sociale aspect baart Heinemeijer zorgen. De leerachterstanden halen ze wel weer in, verwacht hij. Maar hij ziet het aantal sombere leerlingen groeien. "Het percentage kinderen dat thuiszit en dat somber is, stijgt. En ze hebben achterstanden op sociale vaardigheden, zoals wie ben je?" Hij ziet dat de achterstanden op sociaal vlak veel groter zijn en dat die veel moeilijker in te halen zijn. En daar sluit Bernice van Staalduine, rector van het Kennemer Lyceum, zich bij aan. "Een week geen onderwijs, dat overleven we wel. Maar een week niet naar school, dat hakt erin. Vooral de onzekerheid is vervelend, want waar gaat het heen?"

Ook op het Hageveld College zien de docenten meer sombere leerlingen. "We hebben echt meer kinderen die door het zorgteam besproken worden en doen er alles aan om hen te ondersteunen", zo vertelt rector Peter Stam. "De onderwijs-achterstanden vallen wel mee, maar het sociale ritme is heel belangrijk. Laat de kinderen alsjeblieft weer naar school gaan zodra het kan."

Deze week

De leerlingen van het Mendel College kunnen nog even hun kluisjes leeghalen vandaaag en de onderbouwleerlingen hebben gesprekken met hun mentoren over de lockdown. De eindexamenleerlingen en voor-examenklassen komen nog wel naar school deze week voor hun examentoetsen. En dat geldt ook voor leerlingen van het Kennemer Lyceum. "De toetsweek voor de eerste, tweede en derde klassen hebben we geschrapt. Alleen de voor-examenklassen en eindexamenklassen komen naar school op hun examentoetsen te maken", zo vertelt Bernice van Staalduine. Op het Hageveld gaan alle toetsen voor alle leerlingen gewoon door. De onderbouw moet vanaf morgen online toetsen maken. "We geven de docenten even een spoedles online surveilleren", aldus Stam. 

De scholen proberen nog wel iets leuks te organiseren voor hun leerlingen. Zo worden er op het Mendelcollege woensdag oliebollen uitgedeeld aan de aanwezige leerlingen en organiseert het Kennemer Lyceum een aantal online quizzen, zoals 'ken je docent'. "We proberen iets leuks te doen en een sociaal moment in te plannen, want we maken ons wel zorgen over het welbevinden van de kinderen."

"Dat er geen perspectief is, maakt dat we er allemaal klaar mee zijn"

Jan-Mattijs Heinemeijer, rector Mendelcollege

De scholen maken zich ook zorgen over januari en wat er dan gaat gebeuren. "Het idee van een nog langere lockdown is lastig. De rek is er echt uit", vertelt Bernice. Ze baalt er ook van dat kinderen uit hun ritme worden gehaald. Ze waren de laatste weken eindelijk weer een beetje op dreef. "Het ritme van leren, discipline en doorzetten was eindelijk weer een beetje terug. En daar worden ze nu weer uitgehaald."

Ook Jan-Mattijs Heinemeijer hoopt van harte dan de leerlingen in januari weer naar school mogen. "Leerlingen zijn niet ziek en gaan ook niet dood als ze niet naar school mogen. Maar thuisblijven is niet goed voor de leerlingen en vooral dat er ook geen perspectief is, maakt dat we er allemaal klaar mee zijn."

Lees ook

Dit is een bericht van de gemeenschappelijke nieuwsredactie

Meer nieuws uit Haarlem e.o.?

💬 Blijf op de hoogte via onze Facebookgroep Nieuws uit Haarlem en omgeving. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws.

📰 Volg de laatste berichtgeving altijd via NHNieuws.nl/Haarlem.

🔔 Download de app en krijg een melding bij belangrijk nieuws uit jouw buurt

📧 Stuur ons jouw tips op [email protected]

✏️ Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]