Ga naar Content

Grote carnavalsoptocht in Zwaag verplaatst naar eind maart

De viering van carnaval in Zwaag wordt komend jaar verplaatst naar het laatste weekend van maart. Dat maakte carnavalsverening Het Masker afgelopen zondag bekend. "We hebben al voor de persconferentie van zaterdag besloten om het feest met een maand te verplaatsen", vertelt pr-man Eric Bot van de carnavalsvereniging aan NH Nieuws/WEEFF.

Carnavalsoptocht Zwaag - Foto: Het Masker

Nederland zit sinds zondagochtend opnieuw in een lockdown. De huidige coronamaatregelen gelden tot en met half januari. Het Masker wil de carnavalsviering van 2022 zo normaal mogelijk door laten gaan, en heeft daarom besloten om het feest met een maand uit te stellen.

Perspectief bieden

"We hadden vorige week, dus voor de aankondiging van de nieuwe lockdown in Nederland, al besloten met de carnavalsvereniging om de feesten en grote optocht naar eind maart te verplaatsen", legt Eric Bot van carnavalsvereniging Het Masker uit.

"Wij voorzagen niet dat het vieren van carnaval door de coronamaatregelen eind februari door zou kunnen gaan. Toen bedachten we dat het handig zou zijn om alvast duidelijkheid te scheppen. Vandaar dat alles met een maand is opgeschoven."

De Zwaagse carnavalsvereniging wil daarmee onder andere perspectief bieden aan de deelnemers en organisatie van de grote optocht. "Zij beginnen deze tijd al vaak met de voorbereidingen aan hun praalwagens", zegt Bot. 

Programma

Het carnavalsweekend in Zwaag begint op vrijdag 25 maart met het Knapzakkenfeest, een feest voor 50-plussers. Op zaterdag 26 maart wordt de Grote Zwaagse Kinderoptocht gehouden, met aansluitend het Tienerfeest. Ook wordt dan het Big Carnaval voor heel West-Friesland gehouden.

De grote carnavalsoptocht vindt komend jaar plaats op zondag 27 maart. Een dag later viert Zwaag het Swaeghs Zottenbal, en het carnavalsweekend wordt op dinsdag 29 maart met de Dikke Dolle Dinsdag afgesloten.

Prins bekendmaking

Afgelopen zaterdag was de officiële aftrap van het carnavalsseizoen voor Het Masker. Daar hoort normaal gesproken ook de bekendmaking van de nieuwe Prins Carnaval bij. Door de aangekondigde maatregelen heeft Het Masker besloten om deze bekendmaking voorlopig uit te stellen.

"Omdat je daar zoveel mogelijk beleving bij wilt", vertelt Bot. "En dat kan niet binnen de coronamaatregelen. Dus hebben we een 'Wie Is... De Mol?'-achtig iets bedacht."

Inwoners van Zwaag kunnen, door middel van hints, de komende tijd raden wie de nieuwe Prins Carnaval gaat worden. Als de maatregelen het toelaten, dan wordt de Prins voor volgend jaar officieel bekendgemaakt en groots gevierd.

Lees ook

Meer nieuws uit West-Friesland?
💬 Blijf op de hoogte via onze Facebookgroep Nieuws uit West-Friesland. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws
📰 Volg de laatste berichtgeving altijd via weeff.nl
🔔 Download de app van WEEFF en krijg een melding bij belangrijk nieuws uit jouw buurt
📧 Stuur ons jouw tips op via [email protected] of app ons via 06-23405405
✏️ Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]