Ga naar Content

Nederland gaat weer op slot: dit zijn de strengere coronamaatregelen

Vanaf morgenochtend 5.00 uur geldt een harde lockdown in Nederland. Vrijwel alle sectoren moeten hun deuren sluiten en ook de scholen moeten dicht. De maatregelen gelden ieder geval tot 14 januari. 

Premier Rutte tijdens een persconferentie - Foto: NH Nieuws

"Ik sta hier met een zwaar gemoed", begon demissionair premier Rutte met de aankondiging van de nieuwe maatregelen. Het Outbreak Management Team en het demissionaire kabinet maken zich zorgen om de nieuwe omikronvariant. De huidige maatregelen zijn naar verwachting niet genoeg en daarom neemt het demissionair kabinet nu strenge maatregelen. 

Heel veel sectoren moeten vanaf  morgen de deuren sluiten. Alles wat essentieel is blijft open, alles wat niet essentieel is moet de deuren sluiten, tot en met zeker 14 januari. Dat betekent bijvoorbeeld dat supermarkten wel openblijven, maar kledingwinkels en de meubelboulevard niet. Ook horeca, musea, theaters, en dierentuinen moeten dicht, maar medische contactberoepen, autogarages en bibliotheken blijven open. Net zoals tijdens de vorige lockdown mogen horeca en winkels gebruik maken van afhalen en bezorgen. 

Sluiting scholen

Vorige week sloot het demissionair kabinet al de basisscholen, door scholieren een week eerder met kerstvakantie te sturen. In navolging van de basisscholen, gaan nu ook de middelbare scholen, het hoger onderwijs en de kinderopvang dicht. Voor het sluiten van de scholen zijn er enkele uitzonderingen, zo krijgen eindexamenklassen wel fysiek onderwijs.

Deze sluiting zal ieder geval tot 10 januari duren, wanneer de kerstvakantie eindigt. Op 3 januari wordt besloten of de scholen inderdaad op 10 januari weer opengaan. Demissionair premier Rutte vroeg scholen zich wel alvast voor te bereiden op afstandsonderwijs voor na de kerstvakantie. 

Bezoek 

Het aantal gasten dat je thuis mag ontvangen, gaat terug van vier naar twee bezoekers vanaf 13 jaar. Tijdens de feestdagen, voor Kerst en Oud en Nieuw, geldt dat er vier mensen op bezoek mogen komen. 

Buiten mag je nog met twee mensen samenkomen, ook hier geldt een uitzondering tijdens de feestdagen. Dan mogen vier mensen bij elkaar zijn.

Sport

Binnensportlocaties zijn vanaf morgen gesloten. Zwembaden en sportscholen moeten de deuren de komende weken dus sluiten. Zwemlessen gaan nog wel door van 5.00 tot 17.00 uur.

Sportlocaties in de buitenlucht blijven open tussen 5.00 en 17.00 uur.

Alle competities voor amateurs worden stilgelegd. Volwassenen mogen met twee mensen op anderhalvemeter afstand samen sporten. Kinderen onder de 18 jaar mogen onderling op de eigen club wel wedstrijden spelen. Professionele sportwedstrijden gaan door, uiteraard zonder publiek. 

Boostercampagne

Met deze harde lockdown hoopt het demissionaire kabinet en het OMT de verspreiding van de omikronvariant te vertragen. Zo is er tijd om, voor iedereen die dat wil, een boosterprik te krijgen. Uiterlijk 7 januari hebben alle 18-plussers de kans gehad om online een afspraak te maken voor een booster, werd beloofd. Eind januari moet iedereen dan daadwerkelijk de prik gekregen kunnen hebben.

60-plussers die al een afspraak hebben gemaakt voor januari zijn mogelijk eerder aan de beurt, als de capaciteit het toelaat. Volgende week krijgen ze daar een sms over.

Dit is een artikel van media-partner NOS.

Lees ook

Download de app

🔔 Blijf op de hoogte van nieuws uit jouw regio, download de gratis NH Nieuws-app via de App Store of de Google Play Store.