Ga naar Content

Amsterdamse bubble-grungeband Tape Toy maakt vrolijke liedjes met Nirvana-gevoel

In Culture Club aandacht voor de Amsterdamse band Tape Toy. In het alternatieve popcircuit zijn ze al bekend, maar komend jaar willen ze doorstoten naar het grote publiek. Op 6 januari komt hun debuutalbum uit en ze hopen op een plekje op Lowlands. "Afgelopen jaar was een schijtjaar met die corona. Komend jaar willen we knallen."

Tape Toy in Culture Club - NH Nieuws

De Amsterdamse band Tape Toy is echt een vriendenband. Een interview doen ze dan ook altijd met z'n vieren. "We bestaan nu een paar jaar en zijn in de loop der tijd steeds hechter met elkaar geworden", vertelt zangeres Roos. "We hebben ons samen door de coronaperiode geworsteld en er wat van gemaakt. We hebben een nieuw album opgenomen en daardoor zijn we nog closer geworden. We zijn nu net familie."

Tape Toy is als schoolbandje ontstaan op het conservatorium. In 2017 wonnen ze de Amsterdamse Popprijs, in 2018 deden ze mee aan de Popronde. Voor de pandemie speelden ze heel veel in Nederland. "De energie die we brengen op het podium is wel onze grote kracht", vertelt gitarist Wesley. "Wij zijn heel energiek en het publiek geeft veel energie terug, dat is het mooie van optreden."

Tape Toy is een echte vriendenband - Foto:

Nadat er aan de concerten een einde kwam door corona, richtte de band zich op het schrijven van nummers en het opnemen van hun debuutalbum. Voor de opname huurden ze een bed and breakfast af ergens ver van Amsterdam, om zich volledig op de opname te kunnen storten zonder afgeleid te worden. "Het heeft lang geduurd voor het album er kwam, maar het resultaat is er naar. Onze sound noemden we aanvankelijk bubblegrunge: vrolijke liedjes, maar dan heel hard gespeeld. Dat is het nog steeds wel, maar er klinkt ook steeds vaker een serieuze, meer diepere ondertoon in door", vertelt drummer Marc. 

In de melodieuze, dynamische liedjes van Tape Toy klinkt de echo van de jaren negentig door: bands als Nirvana,  The Breeders en The Smashing Pumkins. Wat je dan niet verwacht is dat zangeres Roos helemaal weg is van kerstmuziek. "Op weg hier naar toe heb ik ook mijn kerstplaylist gedraaid", lacht Roos. "Ik hou gewoon van kerst en kerstmuziek. Buiten is het koud en binnen is het gezellig, dat idee. Mijn favoriet is 'Driving home for christmas' van Chris...eh hoe heet die gast ook weer?"

Tekst gaat door onder de foto.

Expositie over bijzonder kunstechtpaar uit Engewormer - Foto:

Verder in Culture Club aandacht voor een bijzondere expositie 'Vaarwel, landschap van gedachten' in het Zaans museum. Het is een tentoonstelling van Marisca Voskamp en haar man Andre-Arend van Noord. Hij overleed drie jaar geleden op 54-jarige leeftijd.

Andre-Arend van Noord was een internationaal model, kunstenaar en liedjesschrijver. "Andre was altijd bezig met er niet meer zijn", vertelt Marisca Voskamp. Ze staat voor een foto van haar man. Het is een zelfportret, maar doordat hij met zijn armen beweegt en door de lange sluitertijd van de camera, is hij niet veel meer dan een vage vlek. Het is hoe hij zichzelf vaker portretteerde. Bijna alsof hij voorvoelde dat hij er al vroeg niet meer zou zijn.

De expositie 'Vaarwel, landschap van gedachten' toont foto's, films, sculpturen, gedichten en voorwerpen uit het dagelijks leven van het kunstenaars-echtpaar. Het is de eerste keer dat er in het Zaans Museum hedendaagse kunst te zien is. 

"Ik ben blij met hoe ons werk samenkomt. Het laat zien hoe een gezin in de wereld staat"

Marisca Voskamp - Kunstenaar
Al het werk gaat over hun leven in de Zaanse polder Engewormer. "Wat ik heel prettig vind, is dat ik het leven op deze plek kan laten zien", zegt Marisca. Jaren geleden kochten Marisca en Andre een huis in Engewormer, ver weg van de drukte en de hectiek van de stad en Andre's modellenwerk. Daar in het groen, creëerden zij met hun drie kinderen hun eigen wereld. Een wereld die geregeerd wordt door de natuur en het licht. "Het licht in de Zaanstreek is heel bijzonder", zegt Marisca, "door de slootjes, het water, schittert het licht. En een kunstenaar kijkt en neemt waar. Het is een walhalla om hier te zijn."

Maar de idylle blijft niet bestaan. Er wordt een hersentumor bij André ontdekt. Hij wordt ziek en overlijdt in 2018. Marisca blijft achter met de kinderen. Ze is beschadigd, maar niet gebroken en werkt, ook in Andre's geest verder. "We kunnen blij zijn dat we verder leven. Ik heb hem 22 jaar gekend en de kinderen zolang ze er zijn. We mogen allemaal op onze eigen manier op hem terugkijken. En doorgaan hoort daarbij." 

Culture Club bij NH Nieuws

In het nieuwe programma Culture Club gaat NH Nieuws op bezoek bij cultuurmakers uit onze provincie om ze te vragen naar hun drijfveren. Alle afleveringen van Culture Club zijn te bekijken op deze speciale pagina.