Start van hoofdcontent

IJmond

NL
V

Ten minste vier jonge vuurwerkslachtoffers opgenomen in Beverwijk na TikTok-challenge

17 december 2021, 18.04 uur · Aangepast 17 december 2021, 18.24 uur · Door Jouri Bakker

Door een TikTok-challenge zijn al meerdere jonge vuurwerkslachtoffers opgenomen in het Brandwondencentrum Beverwijk. Landelijk zouden er onder invloed van filmpjes op het sociale medium al meer dan tien kinderen gewond zijn geraakt. "Het is in om op een grondbloem te gaan staan."  

Adobe Stock

Dat zegt Bianca Prinse van de Brandwondenstichting tegen NH Nieuws. Ze vertelt dat ze een week geleden van kinderchirurg Annebeth de Vries hoorde dat er in het Beverwijkse  brandwondencentrum al vijf jonge vuurwerkslachtoffers waren behandeld. "Vijf jongens, van wie vier door de TikTok-challenge." 

Door schoenzool heen

Prinse legt uit hoe de kinderen gewond raken. "Ze worden uitgedaagd om op een brandende grondbloem te gaan staan, maar omdat de grondbloem dan z'n warmte niet kwijt kan, brandt hij door de schoenzool heen de voet in." In veel gevallen moet er worden geopereerd en revalideren kan zomaar een jaar in beslag nemen. 

Quote

"Kindervuurwerk ligt zo'n beetje bij iedere drogist en supermarkt"

Bianca Prinse, brandwondenstichting

De meeste slachtoffers zijn tussen de 10 en 17 jaar oud.  Het is niet bekend waar de slachtoffers in het Beverwijkse Brandwondencentrum vandaan komen. Vanwege het beperkte aantal brandwondencentra in Nederland - behalve in Beverwijk in Rotterdam en in Groningen - behandelen de centra patiënten uit het hele land. 

Campagne vervroegd

Normaal gesproken waarschuwt de Brandwondenstichting, net als het Brandwondencentrum gevestigd in Beverwijk, pas tussen Kerst en Oud & Nieuws voor vuurwerkletsel. "Maar omdat we merken dat er al meer slachtoffers bij de brandwondencentra binnenkomen dan gebruikelijk, zijn we dit jaar eerder begonnen."

Ze doelt op de campagne 'Kindervuurwerk is geen kinderspel', waarmee artsen van de drie Nederlandse brandwondencentra en de Brandwondenstichting de gevaren van kindervuurwerk onder de aandacht willen brengen.  

"Kindervuurwerk is enorm populair nu", vertelt Prinse. Dat heeft volgens haar onder andere te maken met het vuurwerkverbod dat voor komende jaarwisseling is afgekondigd. Bovendien kun je zogeheten categorie F1-vuurwerk het hele jaar door krijgen. "En het ligt zo'n beetje bij iedere drogist en supermarkt." 

Ook als er geen TikTok-challenge in het spel is, vallen er geregeld gewonden door kindervuurwerk.  "Het vuurwerk komt vaak in de jas of schoenen terecht, waar het diepe brandwonden achterlaat", aldus chirurg Annebeth de Vries in een persbericht op de website van de Brandwondenstichting.

Meer nieuws uit de IJmond?

💬 Blijf op de hoogte via onze Facebookgroep Nieuws uit de IJmond. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws

📰 Volg de laatste berichtgeving altijd via NHNieuws.nl/IJmond

🔔 Download de app en krijg een melding bij belangrijk nieuws uit jouw buurt

📧 Stuur ons jouw tips op [email protected]

✏️ Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]