Ga naar Content

Celstraffen tot 9,5 jaar voor zestien jaar oude diamantroof op Schiphol

Een 47-jarige voormalige KLM-medewerker uit Amsterdam is in hoger beroep veroordeeld tot een gevangenisstraf van 9,5 jaar cel voor de diamantroof zestien jaar geleden op Schiphol. Een andere medeplichtige, een 57-jarige man uit Amsterdam, is veroordeeld tot een gevangenisstraf voor ruim drie jaar. Ook twee verdachten uit Almere en Nieuwegein zijn veroordeeld. Dat heeft het gerechtshof Amsterdam vandaag bepaald.

Diamantroof Schiphol 2005 - Foto: NH Nieuws

De diamantroof deed destijds veel stof opwaaien. De overvallers wisten tot twee keer toe in een periode van twee weken, in het bezit van vuurwapens, op het afgesloten en beveiligde deel van de nationale luchthaven te komen.

Bij de diefstal bijna zestien jaar geleden werd voor ruim 72 miljoen dollar aan diamanten buitgemaakt. Een vliegtuig met als bestemming Antwerpen werd door een transportbusje beladen met diamanten. Maar voordat deze in het vliegtuig kwamen, werd de ruim 200 kilo door twee gewapende mannen met bivakmutsen meegenomen. Met de bus vol diamanten reden ze met gierende banden het platform af.

Lees ook

Een groot deel van de buit is nooit teruggevonden, maar ongeveer voor 30 miljoen dollar aan diamanten is in het gestolen busje achtergebleven. Die werd vlakbij teruggevonden. De diamantroof geldt als een van de grootste roofovervallen in de Nederlandse geschiedenis.

Nieuw onderzoek

In 2005 en begin 2006 werden er al een aantal verdachten aangehouden, maar er was te weinig bewijs om hen te vervolgen. In 2013 is het onderzoek, na een nieuwe aanwijzing, opnieuw opgepakt.

Naast de verdachten uit 2005 kwamen ook enkele nieuwe verdachten in beeld, onder wie de KLM-medewerker. Op deze verdachte is vervolgens een langdurig undercovertraject ingezet. Tegenover de undercoveragenten deed hij uitlatingen over zijn eigen betrokkenheid en de betrokkenheid van medeverdachten.

Hogere straffen

De straffen die het gerechtshof heeft opgelegd zijn hoger dan de straffen die de rechtbank oplegde, namelijk 7, 6 en 5 jaar en 42 maanden en ook dan het Openbaar Ministerie eiste, namelijk 8,5 en 7 jaar, 55 maanden en 40 maanden.

Het gerechtshof vindt dat het hier gaat om een zeer ernstige en uitzonderlijke overval en poging daartoe. De overval had een grote impact op de maatschappij en de slachtoffers. Er is planmatig gehandeld en de overval kon niet plaatsvinden zonder hulp ‘van binnenuit’.

Het gerechtshof sprak twee andere mannen, onder wie een tweede KLM-medewerker, vrij van betrokkenheid bij de roof en de poging daartoe. De rechtbank deed dit eerder ook al.

Lees ook

Meer nieuws over Schiphol
📰 Al het nieuws over Schiphol vind je op nhnieuws.nl/schiphol 
💬 Tips over Schiphol- en luchtvaartverhalen zijn welkom op [email protected]
@
Volg luchtvaartverslaggever Doron Sajet op twitter

Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]