Start van hoofdcontent

West-Friesland

NL
V

PWN wil 'zout afvalwater' ondergronds opslaan in Andijk, inwoners weten van niets

17 december 2021, 17.12 uur · Aangepast 5 januari 2022, 09.35 uur · Door NH Nieuws/WEEFF

Inwoners van Andijk werden vrijdagmiddag ongenaam verrast door een kaart in de brievenbus, waarin staat vermeld dat het Ministerie van Economische Zaken en Klimaat (EZK) een instemmingsbesluit op een opslagplan in Andijk in beraad heeft. "Waarom informeren ze ons nu pas en niet in een eerder stadium?", vraagt dorpsvoorzitter Gerrit van Keulen zich af. 

De waterzuiveringsfabriek op het terrein van PWN in Andijk - PWN

Twee jaar geleden, op maandag 15 juni, heeft drinkwaterbedrijf PWN een verzoek, namelijk een instemmingsbesluit op een opslagplan in Andijk, ingediend voor een ondergrondse opslag van de zogeheten 'zoute reststroom', dan wel zout afvalwater. Een maand lang, tot eind januari, ligt het instemmingsbesluit ter inzage.

De waterzuiveringsfabriek gebruikt chemicaliën, zoals harskorrels en keramische membranen, om het water uit het IJsselmeer schoon te maken. Tijdens deze schoonmaak blijft een grote hoeveelheid afvalwater achter, dat een groot zoutgehalte bevat. Het drinkwaterbedrijf wil het afvalwater niet terug lozen in het IJsselmeer. Om die reden wil PWN het achtergebleven afvalwater dieper in de bodem infiltreren.

Het gaat om vijf miljard liter (zout)water dat in de bodem wordt geïnjecteerd, berekende voorzitter Gerrit van Keulen van de dorpsraad. In de bijlagen staat dat de gemeente Medemblik, door het ministerie van EZK, om een advies is gevraagd, maar ook dat de gemeente per mail heeft laten weten geen reactie of advies te willen geven.

Achter de rug om

De dorpsraad is onaangenaam verrast. "We zijn onaangenaam verrast met het plan, dat kennelijk achter de rug om van de Andijkers en de dorpsraad is bekokstoofd", vertelt voorzitter Gerrit van Keulen.

“Alles lijkt in kannen en kruiken te zijn, zonder dat daarover is gecommuniceerd met de inwoners van Andijk", vervolgt hij. "Daarbij zijn we al twee jaar in gesprek met PWN over het IJsselmeer en hun plannen over een groot bassin waarin water wordt opgevangen. Onbegrijpelijk dat ze ons nu niets vertellen, en dat terwijl het contact normaal gesproken goed is."

Een belrondje

Na het nieuws maakte de voorzitter een belrondje langs een aantal raadsleden, ondernemers en tuinders. Hieruit blijkt dat iedereen 'verrast' is door het nieuws. "Zelfs LTO Noord was niet op de hoogte", vertelt Van Keulen. 

En het plan roept veel vragen op bij de Andijkers. "We weten wat er momenteel speelt in Twente en wat voor problemen dat met zich meebrengt. Is er wel genoeg ruimte − van deze omvang − in onze bodem? Want het zoute water wordt 'geïnjecteerd', want ik heb begrepen dat het niet door machines wordt gedaan, waardoor het water overal naartoe kan gaan. Van grondwater tot drinkwater. Het roept veel vragen op. Het plan is niet iets wat sinds gisteren is bedacht."

"Het waterwinstation staat in Andijk, dus het is een kleine moeite om hierover in gesprek te gaan met de dorpsraad", vervolgt Van Keulen. "We zitten met z'n tweeën in het dorp. Drinkwaterbedrijf PWN aan de buitenkant van de dijk en wij aan de binnenkant van de dijk, dus onderlinge communicatie zou geen probleem moeten zijn." De voorzitter heeft echter het vermoeden dat ze een dergelijk gesprek liever willen vermijden, omdat ze misschien nattigheid voelen of dat ze de bui al zien hangen.

Eventuele nadelige gevolgen

Ook ligt het dorp pal naast het IJsselmeer en dat kan eventuele nadelige gevolgen hebben, stelt Van Keulen. "Stel je voor: er vindt een uitbraak plaats, net als een puist, dan belandt het zoute water in het IJsselmeer. Dat is slecht voor het milieu en ons drinkwater."

Daarom zijn ze, zo vertelt de voorzitter, vooral nieuwsgierig naar wat dit allemaal betekent voor het milieu en daarmee ook de inwoners van dit dorp. "We hebben echt geen idee van wat er gaande is."

Politiek verrast

Ook de politiek in Medemblik is verrast. Fractievoorzitter Tjeu Berlijn, van Hart voor Medemblik, was een van de eersten die het nieuws hoorde. "Ik wist niets van dit plan. Gelukkig ben ik niet de enige. Dit wordt zomaar even besloten, zonder inspraak van de inwoners en politiek. Het lijkt wel alsof de lokale politiek en haar belangen, zonder pardon, aan de zijlijn wordt gezet door politiek Den Haag."

Om die reden heeft Berlijn raadsvragen aan het college gesteld. "We willen graag weten waarom de gemeenteraad niet is geïnformeerd over deze plannen." Daarnaast willen ze weten waarom het college geen advies heeft uitgebracht en of het college hiervan − van dit plan − op de hoogte is. Ook het CDA heeft raadsvragen gesteld. 

Ook voor fractievoorzitter Geert Mos, van D66 Medemblik, kwam het nieuws onverwachts binnen. "Dit is voor mij nieuw. Ik weet er niets van en kan er dus ook niets over zeggen nu. We gaan het uitzoeken."

Het ministerie wil met het plan instemmen, aldus Van Keulen. "Er ligt al een vergunning klaar en we krijgen maar een maand de tijd om te reageren." De voorzitter laat weten dat het drinkwaterbedrijf in januari om de tafel wil gaan zitten met de dorpsraad en haar inwoners, om zo meer tekst en uitleg te geven. 

Meer nieuws uit West-Friesland?
💬 Blijf op de hoogte via onze Facebookgroep Nieuws uit West-Friesland. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws
📰 Volg de laatste berichtgeving altijd via weeff.nl
🔔 Download de app van WEEFF en krijg een melding bij belangrijk nieuws uit jouw buurt
📧 Stuur ons jouw tips op via [email protected] of app ons via 06-23405405
✏️ Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]