Ga naar Content

PWN wil 'zout afvalwater' ondergronds opslaan in Andijk, inwoners weten van niets

Inwoners van Andijk werden vrijdagmiddag verrast door een kaart in de brievenbus, waarin staat vermeld dat het Ministerie van Economische Zaken en Klimaat (EZK) een instemmingsbesluit op een opslagplan in Andijk in beraad neemt. "Waarom informeren ze ons nu pas en niet in een eerder stadium?", vraagt dorpsraadvoorzitter Gerrit van Keulen zich af. 

De waterzuiveringsfabriek op het terrein van PWN in Andijk - Foto: PWN

Twee jaar geleden − op maandag 15 juni − heeft drinkwaterbedrijf PWN een verzoek ingediend voor een ondergrondse opslag van 'zoute reststroom', dan wel zout afvalwater. Een maand lang, tot eind januari, ligt het besluit ter inzage.

De waterzuiveringsfabriek gebruikt chemicaliën, zoals harskorrels en keramische membranen, om het water uit het IJsselmeer schoon te maken. Tijdens deze schoonmaak blijft een grote hoeveelheid afvalwater achter, dat een groot zoutgehalte bevat. Het drinkwaterbedrijf wil het afvalwater niet terug lozen in het IJsselmeer. Om die reden wil PWN dus het achtergebleven afvalwater dieper in de bodem infiltreren.

Het gaat om vijf miljard liter (zout)water dat in de bodem wordt geïnjecteerd, berekende dorpsraadsvoorzitter Gerrit van Keulen onlangs nog. In de bijlagen staat dat de gemeente Medemblik door het ministerie van EZK om een advies is gevraagd, maar ook dat de gemeente per mail heeft laten weten geen reactie of advies te willen geven.

Achter de rug om

De dorpsraad is verrast. "We zijn verrast met het plan, dat kennelijk achter de rug om van de Andijkers en de dorpsraad is bekokstoofd", denkt Van Keulen.

Alles lijkt in 'kannen en kruiken te zijn' zonder dat daarover is gecommuniceerd met de inwoners van Andijk. "Daarbij zijn we al twee jaar in gesprek met PWN over het IJsselmeer en hun plannen over een groot bassin waarin water wordt opgevangen. Onbegrijpelijk dat ze ons nu niets vertellen, terwijl het contact normaal gesproken goed is."

Een belrondje

Na het nieuws maakte Van Keulen een belrondje langs een aantal raadsleden, (lokale) ondernemers en tuinders. Hieruit blijkt dat iedereen verrast is door het nieuws. "Zelfs LTO Noord was niet op de hoogte."

En het plan roept veel vragen op. "We weten wat er momenteel speelt in Twente en wat voor problemen dat met zich meebrengt. Is er wel genoeg ruimte − van deze omvang − in onze bodem? Want het zoute water wordt 'geïnjecteerd'. Ik heb begrepen dat het niet door machines wordt gedaan, waardoor het water overal naartoe kan gaan. Van grondwater tot drinkwater. Het roept veel vragen op. Het plan is niet iets wat sinds gisteren is bedacht."

"Het waterwinstation staat in Andijk, dus het is een kleine moeite om hierover in gesprek te gaan met de dorpsraad", vindt Van Keulen. "We zitten met z'n tweeën in het dorp. PWN aan de buitenkant van de dijk en wij aan de binnenkant, dus onderlinge communicatie zou geen probleem moeten zijn."

Van Keulen heeft het vermoeden dat ze een confrontatie willen vermijden, omdat ze misschien nattigheid voelen of dat ze de bui al zien hangen.

Eventuele nadelige gevolgen

Ook ligt het dorp pal naast het IJsselmeer en dat kan eventuele nadelige gevolgen hebben, denkt Van Keulen. "Stel je voor: er vindt een uitbraak plaats als een puist. Dan belandt het zoute water in het IJsselmeer en dat is slecht voor het milieu en ons drinkwater."

Volgens Van Keulen is het dorp vooral nieuwsgierig naar wat dit allemaal betekent voor het milieu en daarmee ook de inwoners van Andijk. "We hebben geen idee wat er speelt."

Ook politiek verrast

Ook de politiek in Medemblik is verrast. Raadslid Tjeu Berlijn, van Hart voor Medemblik, was een van de eersten die het nieuws hoorde. "Ik wist niets van dit plan. Gelukkig ben ik niet de enige. Dit wordt zomaar even besloten, zonder inspraak van de inwoners en politiek. Het lijkt wel alsof de lokale politiek en haar belangen zonder pardon aan de zijlijn wordt gezet door politiek Den Haag."

Om die reden heeft Berlijn schriftelijke vragen gesteld. "We willen graag weten waarom de gemeenteraad niet is geïnformeerd over een opslagplan." Daarnaast wil Berlijn weten waarom het college geen advies heeft uitgebracht en of de burgemeester op de hoogte was. Ook het CDA heeft inmiddels vragen gesteld. 

Ook voor D66-raadslid Geert Mos kwam het nieuws onverwachts. "Dit is voor mij nieuw. Ik weet er niets van af en kan er dus (nog) niets over zeggen. We gaan het uitzoeken."

Het ministerie van EZK wil met het plan instemmen, weet Van Keulen. "Er ligt al een vergunning klaar en we krijgen maar een maand de tijd om te reageren." Hij laat aan NH Nieuws weten dat het drinkwaterbedrijf in januari om de tafel wil gaan zitten met de dorpsraad en inwoners om tekst en uitleg te geven. 

Dit is een bericht van de gemeenschappelijke Westfriese nieuwsredactie

Meer nieuws uit West-Friesland?
💬 Blijf op de hoogte via onze Facebookgroep Nieuws uit West-Friesland. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws
📧 Stuur ons jouw tips op via [email protected] of app ons via 06-23405405
✏️ Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]