Start van hoofdcontent

HAARLEM

nl

Basisschool De Cirkel sluit jaar feestelijk af en wacht in spanning op wat komen gaat

17 december 2021, 13.33 uur · Door Paul Tromp

Binnen worden kerststukjes gemaakt en buiten op het schoolplein staan springkussens en klinkt gezellige kerstmuziek. Basisschool De Cirkel sluit het jaar vandaag af met een spetterend winterfeest, noodgedwongen een week eerder vanwege de coronamaatregelen. De kinderen zijn wel blij met die extra vakantiedagen, maar de leerkrachten werken gewoon door en bereiden zich voor op de nu nog onzekere dagen na de vakantie. "We houden met alle scenario's rekening", aldus directeur Danny Bark. 

Foto: Winterfeest bij basisschool De Cirkel - NH Nieuws / Paul Tromp

De kinderen moeten vanmorgen even in hun ogen wrijven als ze op school komen. Is het nou sneeuwpop Olaf uit de film Frozen of de schooldirecteur die iedereen een 'goedemorgen' wenst? Danny Bark heeft namelijk voor het winterfeest ook een feestelijk kostuum uit de kast getrokken, net als alle leerkrachten.

'Gezellig, maar veilig en verantwoord'

Ook de kinderen hebben hun mooiste kerstoutfits aangetrokken. Ze beginnen de dag met een kerstontbijt. "Ook de kinderen die thuis in quarantaine zitten doen mee. Die ontbijten gewoon mee vanachter hun laptops", aldus Bark. In groepjes mogen de leerlingen het plein om en om op, richting het springkussen en de kraampjes. "We moeten natuurlijk voorkomen dat we op de laatste dag nog een massale uitbraak krijgen. Dus we doen het veilig, verantwoord, maar wel heel gezellig."

Foto: Winterfeest bij basisschool De Cirkel - NH Nieuws / Paul Tromp

De plannen voor het winterfeest hebben ze een paar keer moeten omgooien. "We hadden bijvoorbeeld een mooi toneelstuk met allemaal repetities ingepland, maar dat was helaas niet haalbaar", vertelt kleuterjuf Claudia, gekleed in een rode kersttrui met een afbeelding van teckel Takkie. "Normaal is de laatste week voor de kerstvakantie altijd heel feestelijk en staat 'het samen zijn' echt centraal. Nu hebben we het snel allemaal in één dag bij elkaar moeten brengen", aldus Bark.

Noodopvang 

Dat de school een week eerder moet sluiten, daar maakt de directeur zich niet zo druk om. Hij focust zich liever op het zo goed mogelijk organiseren van wat er wel nog mogelijk is. Hoe volgende week bijvoorbeeld het beste kan worden ingedeeld. "Net als de vorige periode regelen we weer 'noodopvang' voor kwetsbare kinderen en kinderen van ouders met cruciale beroepen. Het verschil is wel dat destijds ons ondersteunend personeel die lessen gaf, omdat de docenten online les moesten geven. Nu kunnen de docenten het zelf doen." 

Tijdens de vorige lockdownperiode maakten zo'n 30 tot 40 kinderen van die noodopvang gebruik. Voor de komende week gaat de school uit van de opvang van zo'n 15 tot 20 leerlingen. In totaal telt OBS De Cirkel zo'n 300 leerlingen. 

'Mogelijk online onderwijs na kerstvakantie'

Ook kijkt Bark al naar de dagen na de kerstvakantie, waar nu nog veel onzekerheid over is. "We houden toch wel rekening met het verlengen van de lockdown, dus daar kunnen we ons al een beetje op voorbereiden. Op mogelijk weer online onderwijs bijvoorbeeld. We zullen het waarschijnlijk de tweede week van de vakantie wel horen."

Foto: Winterfeest bij basisschool De Cirkel - NH Nieuws / Paul Tromp

Blijdschap en een beetje verdriet

Voor de leerlingen die thuis zijn volgende week, heeft de school een digitaal huiswerkpakket geregeld. Daar mogen ze geheel vrijblijvend gebruik van maken. De vraag is echter of dat ook gaat gebeuren. Jesiah uit groep 6 heeft waarschijnlijk andere plannen. "Fantastisch, een week extra vrij! Wat ik ga doen? Daar ga ik nog even over nadenken." Hij snapt goed waarom hij die extra vrije dagen krijgt. "Vanwege de coronamaatregelen. Ik heb zelf ook even in quarantaine gezeten. Dan wil je op een gegeven moment echt wel weer naar school."

Zijn klasgenoot Stiene is iets minder enthousiast. Die week extra vakantie betekent voor haar dat ze eerder afscheid moet nemen van haar geliefde school. "Dit is mijn allerlaatste dag hier. We gaan naar Drenthe verhuizen. Ik vind het dus niet zo fijn dat we nu al vrij krijgen", klinkt het een beetje verdrietig. Ze maakt er het beste van vandaag met haar vrienden en vriendinnen. "We gaan straks nog op het springkussen en dan ook nog een kerststukje maken."

Dit is een bericht van de gemeenschappelijke nieuwsredactie

Meer nieuws uit Haarlem e.o.?

💬 Blijf op de hoogte via onze Facebookgroep Nieuws uit Haarlem en omgeving. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws.

📰 Volg de laatste berichtgeving altijd via NHNieuws.nl/Haarlem.

🔔 Download de app en krijg een melding bij belangrijk nieuws uit jouw buurt

📧 Stuur ons jouw tips op [email protected]

✏️ Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]