Ga naar Content

Lonen basisonderwijs omhoog in regeerakkoord: "Betekent veel voor de hele beroepsgroep''

De lonen van leraren in het basisonderwijs gaan omhoog. Dat schrijven de coalitiepartijen in het regeerakkoord dat woensdag werd gepubliceerd. Er komt één CAO voor leraren in het basisonderwijs en het voorgezet onderwijs, waardoor ze evenveel gaan verdienen: ''Ik hoop dat dit uitnodigend werkt voor mensen die twijfelen."

Foto:

"Het is goed nieuws dat de nieuwe regering fors gaat investeren in onderwijs, want dat is ook hard nodig. Er is veel dat gerepareerd moet worden", laat de Amsterdamse wethouder Onderwijs Marjolein Moorman weten. "We kampen bijvoorbeeld met een gigantisch lerarentekort. Ik ben daarom blij dat de de lonen in het basisonderwijs omhoog gaan en de loonkloof met het voortgezet onderwijs wordt gedicht."

Nog veel gebeuren

Maar volgens de wethouder moet er nog veel meer gebeuren voor het onderwijs. "Investeringen in goede schoolleiders, aandacht voor betere opleidingen, minder werkdruk door kleinere klassen en betere ondersteuning en voorwaarden voor mensen die willen zij-instromen."

Toch heeft Moorman ook nog zorgen, voornamelijk op het gebied van het bestrijden van kansenongelijkheid. "Hoe zorgen we dat de kwaliteitsverschillen in het onderwijs worden aangepakt? De plannen voor kinderopvang vind ik echt teleurstellend. Het regeerakkoord blijft kinderopvang zien als een arbeidsmarktinstrument en vergoedt alleen opvang van werkende ouders."

''Het rechtvaardigt het werk van leerkrachten in het basisonderwijs''

Oussama Aksouri, adjunct-directeur van basisschool El Kadisia
Oussama Aksouri - Foto: AT5

Oussama Aksouri, adjunct-directeur van basisschool El Kadisia in Amsterdam West is blij met het besluit van de coalitiepartijen dat het salaris in het basisonderwijs gelijk wordt getrokken met zijn collega's in het voortgezet onderwijs. ''Het rechtvaardigt het werk van leerkrachten in het basisonderwijs. Het is namelijk  ontzettend mooi werk, we staan aan de basis van de ontwikkeling van kinderen.''

Ook kan het volgens hem een mooie stap zijn om het lerarentekort in de stad terug te dringen. Dat tekort steeg in het afgelopen half jaar met 2,8 procent ten opzichte van dit voorjaar. Volgens wethouder Moorman is het tekort nu 15,3 procent in totaal, wat neerkomt op zo'n 563 banen. 

Toch is een hogere salaris volgens Aksouri niet genoeg. ''Als beroepsgroep moeten we laten zien hoe mooi ons vak is. We moeten inzetten op diversiteit op alle lagen in het onderwijs. Ik hoop dat dit uitnodigend werkt voor mensen die twijfelen, het primair onderwijs is namelijk niet goed in het nieuws gekomen de afgelopen tijd.''

"Als het goed is gaat het om enkele honderden euro’s''

Akkemay Koops, Leerkracht groep 1/2
Akkemay Koops - Foto: AT5

Diezelfde visie deelt leerkracht Akkemay Koops van groep 1/2 op een basisschool in Amsterdam Nieuw-West ook. Zij hoopt dat mensen waarbij het lesgeven kriebelt op deze manier sneller zullen kiezen voor het vak als basisschoolleraar. 

Koops is wel benieuwd hoeveel loon ze er daadwerkelijk bij gaat krijgen. ''Als het goed is gaat het om enkele honderden euro’s.'' Ze ziet het plan in het coalitieakkoord als een stap in de goede richting. ''Het betekent niet alleen veel voor mij, maar ook voor de hele beroepsgroep'', zegt de leerkracht overtuigend. ''Het voelt als een stuk extra waardering. Gelijke taken en verantwoordelijk.''

Lees ook

💬 Wil je niets missen uit Amsterdam?

Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]